Δανεικά κι αγύριστα … πολλών ταχυτήτων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μόνο σαν παραμύθι για τα παιδιά που δεν ξέρουν από Βουλή και πολιτικούς μπορεί να εκλάβει κανείς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, χθες στη Βουλή, για δήθεν σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοκαναλαρχών. Το άκουσαν πολλές φορές κι αυτό, προεκλογικά, από τον νυν πρωθυπουργό. Γι αυτό και δεν πιστεύουν ούτε αυτό, ούτε όλα όσα λέει περί προστασίας των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Πλέον, όλα αυτά οι Έλληνες φορολογούμενοι τ’ακούνε βερεσέ, γιατί ξέρουν πως πρόκειται για απλές ανακοινώσεις που γίνονται στη Βουλή, με σκοπό την εσωτερική κατανάλωση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα νέα μέτρα που έρχονται και την καταιγίδα που φέρνει η κυβέρνηση, σε απόλυτη συμφωνία με τους δανειστές, μέσα από το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια εντύπωση αφήνουν στους Έλληνες πολίτες και οι κορώνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζητάει πλέον συνεχώς εκλογές. Γιατί, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πια ότι, ακόμη κι αν γίνουν εκλογές, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο για τους απλούς πολίτες. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπογράψει η νέα κυβέρνηση ακόμη ένα σκληρότερο μνημόνιο, το οποίο θα πλήττε και πάλι, όπως συνήθως, τα κατώτερα οικονομικά στρώματα του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψει κανείς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων, μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών. Γιατί είναι κάτι που το υποσχέθηκε και ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, το εξήγγειλε και προεκλογικά, αλλά μέχρι τώρα δεν έκανε τίποτα γι αυτό. Και όπως είχε μείνει εξαγγελία και υπόσχεση πριν, έτσι θα παραμείνει και τώρα. Μια απλή εξαγγελία, χωρίς καμία απολύτως πιθανότητα πραγματοποίησής της. Άλλωστε, μας το ξεκαθάρισε εδώ και καιρό η κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να καταργήσει το νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, με τον οποίο δίνεται άφεση αμαρτιών σε στελέχη τραπεζών και κομμάτων που συνυπέγραψαν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων τους. Απλά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  πέταξε το μπαλάκι στους δικαστές, για να αποφασίσουν αυτοί, κάθε φορά ξεχωριστά, αν θα λάβουν υπόψη τους το συγκεκριμένο νόμο ή όχι.

Αλλά αν θέλει η κυβέρνηση να κυνηγήσει τα θαλασσοδάνεια, ας κυνηγήσει και τα «δανεικά κι αγύριστα» που ενώ μέσω οικονομικής κρίσης έχουν πάρει 40 βουλευτές από το ταμείο της Βουλής και τα’χει φάει το μαύρο σκοτάδι. Πρόκειται μάλιστα για άτοκα δάνεια, τη στιγμή που, για να πάρει δανεικά από τράπεζα κάποιος Έλληνας πολίτες, του ζητούν υπερβολικές εγγυήσεις.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν, εν μέσω έξι χρόνων λιτότητας, ανέχειας, φτώχειας, αδυσώπητης ανεργίας, καταπατημένων εργασιακών κεκτημένων, περικοπές μισθών – συντάξεων, υπερφορολόγηση, capital controls, 40 Έλληνες βουλευτές πήραν άτοκα δάνεια από το ταμείο της Βουλής, τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ. Οι πρώην «εθνοπατέρες» δανείστηκαν ποσά που φτάνουν τα 15.000 ευρώ ως δάνειο με μηδενικό επιτόκιο, τα οποία σήμερα αρνούνται να αποπληρώσουν, αγνοώντας επιδεικτικά τις δύο προειδοποιητικές επιστολές του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Και μάλιστα, την ώρα που οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει για τους πολίτες εδώ και πολύ καιρό.

Το συνολικό ποσό των «δανεικών κι αγύριστων» ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ, ενώ ο αριθμός των βουλευτών με τα… κόκκινα δάνεια ήταν αρχικά 70, αλλά οι 30 ανταποκρίθηκαν στη γραπτή έκκληση του Ν. Βούτση και προχώρησαν σε ρύθμιση, καταβάλλοντας ποσά περί τα 200 ευρώ τον μήνα. Η σύνθεση των κοινοβουλευτικών «μπαταχτσήδων» είναι πάντως διακομματική, και, όπως διαβάζουμε, από τους 40, οι 17 ανήκουν στη Ν.Δ., οι 15 στο ΠΑΣΟΚ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι σήμερα ανήκουν στη ΛΑ.Ε.), τρεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένας στο ΛΑΟΣ και ένας από την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών της περιόδου 2012-2014. Ανάμεσά τους βρίσκονται κομματικά στελέχη που είναι και σήμερα ενεργά, αν και εκτός Βουλής, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και αρκετοί νέοι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό τη στιγμή που η στιγμή που η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε περίπου 6.500 ευρώ μηνιαίως.

Με αυτή τη κατάσταση, θαλασσοδάνεια και μπαταχτσήδες πολιτικούς, οι Έλληνες πολίτες δεν πιστεύουν σε τίποτα από όσα ακούγονται μέσα στη Βουλή, περί δικαιοσύνης και έρευνας για της διαπλοκή και τη διαφθορά. Το μόνο που πιστεύει είναι ότι και οι 300 βολεμένοι βουλευτές, το μόνο που κάνουν είναι να κοροϊδεύουν τους φορολογούμενους, τους οποίους φορτώνουν μόνο με νέους φόρους και νέες μειώσεις του εισοδήματός τους.