Τσαμπουκάς για ευρεία κατανάλωση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Καταρρέουν δήθεν οι συνομιλίες κυβέρνησης – δανειστών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τους τόνους και κατηγορεί το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους για σκληρά μέτρα. Και μάλιστα η κυβέρνηση προχωρά στη κατάθεση δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πριν κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σκληραίνει δηλαδή τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. Παράλληλα, στο εξωτερικό μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των χωρών, ώστε να κερδίσει την υποστήριξή τους απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Για να δώσει, όπως μας λένε, μια νέα μάχη υπέρ των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Ή μήπως αυτό είναι κάτι που θέλει να δείξει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό πριν πει ακόμη ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» στους δανειστές και να δεχτεί, όπως και όλες τις άλλες φορές, τις απαιτήσεις τους; Γιατί, αυτό έχει ξαναγίνει και παλιότερα, με τη δήθεν σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, που τελικά οδήγησε στο σκίσιμο των μνημονίων από τον Αλέξη Τσίπρα, για να φέρει το τρίτο επαχθέστατο μνημόνιο.

Ας δεχτούμε όμως ότι η κυβέρνηση σηκώνει το ανάστημά της απέναντι στους δανειστές και γι αυτό φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση δύο νομοσχέδια για να δείξει ότι δεν τους έχει ανάγκη. Αυτά είναι όμως δύο νομοσχέδια στα οποία οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, τα έχουν ήδη βρει μεταξύ τους, καθώς, όπως δήλωναν κυβερνητικά στελέχη, το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές έχει γεφυρωθεί και οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε συμφωνία.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να σηκώσει το ανάστημά της στους δανειστές, είχε την ευκαιρία να το κάνει με ένα νομοσχέδιο στο οποίο τις δύο πλευρές χωρίζει τεράστιο χάσμα. Τα κόκκινα δάνεια. Αυτό είναι το μείζον θέμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Αν ήθελε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να δείξουν στους δανειστές ότι είναι ακόμα κυρίαρχη και αυτή αποφασίζει για το τι μέτρα θα ληφθούν στη χώρα και ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, είχε μια πολύ καλή ευκαιρία. Αλλά δεν το τόλμησε. Και δεν το τόλμησε γιατί δεν ήθελε. Δεν ήθελε η κυβέρνηση να δείξει ότι τραβάει πολύ το σχοινί. Γενικά, δεν ήθελε να δείξει κάτι στους δανειστές. Αυτό που ήθελε να δείξει, θέλει να το δείξει στους Έλληνες φορολογούμενους. Ότι δήθεν κρατά σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές. Για να επανέλθει αργότερα και να συμφωνήσει σε όλα. Άλλωστε, ήδη φέρεται να συμφωνεί όχι μόνο στη πώληση των κόκκινων δανείων, αλλά και στη πώληση εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την άλλη, δεν φαίνεται και κάποια ελπίδα, ούτε στο άμεσο, ούτε στο απώτερο μέλλον. Γιατί και από τα άλλα κόμματα δεν βλέπουμε ούτε καμιά ελπίδα, αλλά ούτε καμιά κίνηση υπέρ της σωτηρίας του ελληνικού λαού. Ο αυριανός πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που όπως φαίνεται ότι θα γίνει αργά ή γρήγορα, περιορίζεται απλά στο να ασκεί κριτική στη κυβέρνηση. «Ο κόσμος βαρέθηκε αυτή τη κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως ο λαός, οι δανειολήπτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι που αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό, τους βαρέθηκαν όλους. Όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποιος και να έρθει στην εξουσία από τα μεγάλα κόμματα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ούτε να κάνει κάτι το διαφορετικό. Είναι Άλλωστε οφθαλμοφανέστατο αυτό από τις δηλώσεις που κάνουν. Εκ του ασφαλούς ασκούν δήθεν κριτική στη κυβέρνηση, ενώ δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη και με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για να μην πέσει δήθεν η χώρα στα βράχια, επειδή δεν αντέχει το οικονομικό κόστος κι ακόμη, της τέταρτης, εκλογικής διαδικασίας μέσα σε δύο χρόνια.

Ας αφήσουν λοιπόν τις πολιτικές κορώνες τα άλλα κόμματα, οι αρχηγοί και οι βουλευτές τους, γιατί κι αυτές είναι για ευρεία κατανάλωση. Είναι όλοι έτοιμοι να συνεργαστούν και να υπηρετήσουν τους δανειστές, τις απαιτήσεις τους και το τρίτο μνημόνιο, με τη δικαιολογία πάντα ότι πρόκειται για τη σωτηρία μας και ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά γιατί είναι δεσμευμένοι από τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση.