Το Brexit αποφασίζει για το Grexit

ΦΩΤΟ: REUTERS/TOBY MELVILLE

ΦΩΤΟ: REUTERS/TOBY MELVILLE

Οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολύ σοβαρά θέματα στο μυαλό τους για να ασχολούνται με την Ελλάδα. Το κυριότερο όλων είναι βέβαια το ενδεχόμενο Brexit, με το αγγλικό δημοψήφισμα, το οποίο για τους Ευρωπαίους είναι πολύ σημαντικότερο από το Grexit. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλό για την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και πολύ κακό.

Η Μεγάλη Βρετανία, αν και εκτός ευρώ, είναι ένας πολύ ισχυρός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο από οικονομικής άποψης, όσο όμως και από άποψης ασφάλειας. Με τα έντονα προβλήματα στην ΕΕ να εντείνονται ακόμη περισσότερο, η ΕΕ έχει περισσότερο ανάγκη της Βρετανία, παρά την Ελλάδα. Προσφυγικό, οικονομικό, τρομοκρατία και ISIS απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και τους ηγέτες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, σε μία τέτοια συγκυρία, δεν αντέχουν την πολυτέλεια να χάσουν έναν ισχυρό σύμμαχο, από κάθε άποψη, όπως είναι η Βρετανία. Χρειάζονται την ισχυρή οικονομία της, τη χρειάζονται στις αποφάσεις και τι ενέργειες για την επίλυση του προσφυγικού, αλά περισσότερο απ’όλα, χρειάζονται τις μυστικές της υπηρεσίες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας του ISIS.

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως θετικό για την Ελλάδα. Μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι θα δώσουν μια λύση υπέρ της Ελλάδας στη διαμάχη της με το ΔΝΤ, ώστε να μην βρεθεί η Ευρώπη σε κρίση και προκαλέσει αυτό την αρνητική ψήφο των Άγγλων ψηφοφόρων που δεν θα θέλουν να έχουν καμία σχέση με μια Ευρώπη που παραπαίει. Μπορεί όμως αυτό να έχει και τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για την Ελλάδα. Γιατί είναι πάρα πολύ πιθανό, στο Eurogroup που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ή ακόμη και τη μεθεπόμενη, οι Ευρωπαίοι να αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να ασχολούνται άλλο με τα προβλήματα που τους φέρνει συνεχώς στο τραπέζι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της, ο οποίος, αν και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει, προκαλεί συνεχώς προβλήματα, αναιρεί συμφωνίες, δημιουργεί τριβές και ζητά μονίμως σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής. Δηλαδή, άλλα δικά τους προβλήματα δεν έχουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να τα παρατήσουν όλα και να ασχολούνται κάθε λίγο και λιγάκι με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τους δημιουργεί συνέχεια προβλήματα και κρίσεις, μόνο και μόνο για να μην χάσει το παιχνίδι της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, και να εμφανίζεται ως ο ήρωας που παλεύει μόνο τους απέναντι στα τέρατα, δηλαδή τους δανειστές και το ΔΝΤ. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απηυδήσει με τους Έλληνες πρωθυπουργούς, είτε τους προηγούμενους, είτε τον τωρινό, καθώς, όπως πολλάκις έχουν δηλώσει, βαρέθηκαν να δίνουν συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα, τα οποία στερούν από τους δικούς τους πολίτες.

Και δεν είναι καθόλου απίθανο, οι ευρωπαίοι ηγέτες, και οι εκπρόσωποί τους στο Eurogroup, όποτε κι γίνει αυτό, να αντιδράσουν και πάλι κατ΄αυτόν τον τρόπο απέναντι στα προβλήματα που τους δημιουργεί με τα καμώματά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, και να αποφασίσουν κατά της Ελλάδας. Δηλαδή όχι μόνο να αποφασίσουν ότι πρέπει να επιβληθούν τα μέτρα ύψους 3.6 δις ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά και να κρίνουν αρνητικά την πολυπόθητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, καθώς θα σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Κι αυτό σημαίνει ότι, όχι το φως στο τούνελ δεν θα δούμε ποτά, αλλά το τούνελ θα πέσει και θα μας πλακώσει, και θα περάσουν μετά πάρα πολλά χρόνια μέχρι να ξαναβγούμε στο φως.

Γι αυτό λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια με το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού. Γιατί οι Έλληνες δεν έχουν πια να δώσουν άλλα χρήματα, να πληρώσουν νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίας πρώτης ανάγκης, δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις επώδυνες συμφωνίες με τους δανειστές που πετούν στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες, μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες.

Οι Έλληνες, μετά από 6 χρόνια μνημονίων, αυξήσεων, ανεργίας και υπέρογκης φορολογίας, δεν αντέχουν να πληρώνουν τα καμώματα του κυρίου Τσίπρα. Έχουν αποκάμει εντελώς και κρατιούνται με νύχια και με δόντια στη ζωή. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά, όχι μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί που παίζουν παιχνίδια εξουσίας και προσπαθούν να στηρίξουν τη πολιτική τους επιβίωση στις πλάτες του ελληνικού λαού. Γιατί δεν είναι μακριά η μέρα που ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την οργή του που ακόμα σιγοβράζει, αλλά είναι πολύ υπαρκτή και έντονη. Και δεν θα αργήσει η μέρα που θα θελήσει να απαλλαγεί από όλους αυτούς τους απατεώνες που τον κοροϊδεύουν επί τόσα χρόνια, για να εναλλάσσονται στην εξουσία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.