Ετοιμάζονται οι γύπες των distress funds

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακονίζουν τα νύχια τους και μπαίνουν σε θέση «μάχης» οι γύπες των distress funds, για να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών αλλά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Αρπακτικά από όλο τον κόσμο, που έχουν ήδη ρουφήξει το αίμα των αδύναμων δανειοληπτών σε άλλες χώρες και έχουν βάλει στο στόχαστρό τους κι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ετοιμάζονται να εφορμήσουν στη χώρα μας, καθώς πλησιάζει η μέρα που η κυβέρνηση θα τους ανοίξει διάπλατα τη πόρτα για να επιτεθούν στους Έλληνες δανειολήπτες.

Η πίτα δεν είναι καθόλου μικρή. Από την πώληση 80 δις κόκκινων δανείων, οι γύπες των distress funds έχουν βάλει στο στόχαστρό τους κέρδη περίπου 18 δις ευρώ. Κι αυτό γιατί υπολογίζουν ότι θα αγοράζουν τα δάνεια στο 18% ως 30% της αξίας τους.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 15 είναι οι εταιρείες – αρπακτικά που έχουν λάβει θέση μάχης για να εφορμήσουν σε βάρος τω Ελλήνων δανειοληπτών. Κι αυτό, παρά το ότι, όπως προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 87% των δανειοληπτών δεν είναι ενημερωμένοι για τα τραπεζικά προϊόντα, ενώ πρόσφατη δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών δείχνει ότι οι τράπεζες είναι συνυπαίτιες και συνυπεύθυνες για τα κόκκινα δάνεια, καθώς, αν και βρίσκονταν σε περίοδο οικονομικής ευμάρειας, δεν εξέταζαν την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών στους οποίους μοίραζαν δάνεια. Αν δηλαδή θα ήταν σε θέση να τα αποπληρώνουν. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για το ύψος των δανείων που έλαβαν. Διότι: πρώτον, οι Τράπεζες μπορούσαν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο των αιτούντων και να μην επιτρέψουν υπερδανεισμό και δεύτερον, εάν τους έκριναν ακατάλληλους θα ‘πρεπε να μην τους εγκρίνουν τις δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι στο τέλος. Στο ότι: «Οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες των αιτούντων, ευρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!