Ο Γ.Σταθάκης και η μαγική εικόνα

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Όσο συνέχιζε κάποιος να παρακολουθεί και να ακούει χθες τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη στη τηλεόραση, τόσο περισσότερο πίστευε ότι παρακολουθούσε να περιγράφεται μπροστά στα μάτια του μια μαγική εικόνα. Μια εικόνα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη πραγματικότητα που ζούμε. Με τους νέους φόρους, με τους νέους έμμεσους φόρους σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, σε κινητά τηλέφωνα, σε καλωδιακή τηλεόραση, σε καύσιμα, ακόμα και σ’αυτόν τον καφέ της παρηγοριάς στον οποίο έχουν καταφύγει όλοι οι Έλληνες.

Θα νόμιζε κανείς ότι οι φόροι επιβάλλονται μόνο στους οικονομικά ισχυρούς, ότι προστατεύονται τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται με τη κύρια κατοικία, ότι θα σταματήσουν τα capital controls, ότι οι τράπεζες δεν θα πουλήσουν όλα τα κόκκινα, αλλά και τα πράσινα, δάνεια, ότι έχουμε κολλήσει τους δανειστές στον τοίχο, του παίζουμε στα δάχτυλα και μας παρακαλάνε να μην σκίσουμε τα μνημόνια.

Και τι δεν είπε ο Γ.Σταθάκης; Είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη χάραξη οδικού χάρτη που θα αφορά στην χαλάρωση των capital controls. Αλλά, για κάποιον περίεργο λόγο, δεν θέλησε να επεκταθεί και να δώσει περισσότερες πληροφορίες, για να πάει επιτέλους η καρδιά μας στη θέση της. Είπε ότι στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι ελληνικές τράπεζες, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ. Είπε ότι οι φορολογικοί συντελεστές, δηλαδή η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία, δεν είναι το καθοριστικό ζήτημα για να πραγματοποιηθεί μία επένδυση στη χώρα μας. Είπε ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήταν επιλογή της κυβέρνησης, για να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί και να κατανεμηθούν με δικαιότερο τρόπο τα βάρη. Είπε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 προστατεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε ξένα funds, είτε στεγαστικά, είτε καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και έχουν υποθήκη έως 140.000 ευρώ. Αλλά το καλύτερο το άφησε για το τέλος. Είπε ότι για τη κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται η ΝΔ.

Φυσικά, τόσο η ΝΔ, όσο και ο κυβερνητικός εταίρος της, το ΠΑΣΟΚ, ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη κατάσταση στην οποία έφεραν την ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως τους Έλληνες πολίτες.

Αλλά τι νόμιζε η νυν κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Ότι όλα αυτά θα τα λύσουν με ένα μαγικό ραβδί; Κι αν ήξερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, γιατί φλόμωσε στο ψέμα, στις υποσχέσεις και στις εξαγγελίες τους Έλληνες πολίτες; Ή μήπως δεν ήξεραν τι γίνεται; Ούτε αυτό μπορεί να το πιστέψει κανείς. Εκεί ήταν όλοι τους. Μέσα στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν έρμαιο στις δίκαιες τότε επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στη Βουλή έκαναν τις αποκαλύψεις τους οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα υπουργοί. Μέσα στη Βουλή κατηγορούσαν τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τα ασημικά, τη δημόσια περιουσία στη τρόικα. Μέσα στη Βουλή έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια από τη πρώτη μέρα.

Αλλά αυτή την υπόσχεση τουλάχιστον, μάλλον την πραγματοποίησαν. Έσκισαν τα μνημόνια. Τα προηγούμενα. Για να φέρουν ένα δικό τους χειρότερο που δεν έχει αφήσει, ούτε πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο. Που δεν πρόκειται να αφήσει ούτε ένα ευρώ στις τσέπες των άνεργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Που δεν πρόκειται να προστατέψει ούτε μία κύρια κατοικία μετά τις 31.12.2017. Αντίθετα, από τη πρωτοχρονιά του 2018, όλα τα κόκκινα, αλλά και πολλά εξυπηρετούμενα δάνεια, θα καταλήξουν στα χέρια των distress funds. Και το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», θα γίνει ακόμη μια ατάκα που θα περάσει στην ιστορία μαζί με όλες τις άλλες υποσχέσεις που αθετήθηκαν, όπως το «λεφτά υπάρχουν», του Γιώργου Παπανδρέου, που μας έχωσε σ’αυτή τη περιπέτεια και μετά δραπέτευσε στο εξωτερικό για να παίρνει παχυλές αμοιβές δίνοντας διαλέξεις στα ξένα πανεπιστήμια για το πώς «έσωσε» την Ελλάδα από τη χρεωκοπία.

Είπε κι άλλα πολλά ο Γ.Σταθάκης αναφερόμενους στους δανειολήπτες που τον άκουαν αποσβολωμένοι από το θράσος του. Όπως πχ ότι με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, για την οποία πανηγυρίζει, προστατεύεται το 93% των στεγαστικών δανείων.  Και υποσχέθηκε επίσης ότι θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθεσία για τους δανειολήπτες. Κάτι που γέμισε με ακόμη περισσότερη αγωνία τους δανειολήπτες που τον άκουγαν. Γιατί, αν η ιδέα του Γ.Σταθάκη για τη προστασία των κόκκινων δανείων είναι η πλήρης απελευθέρωση της πώλησή τους στα distress funds από το 2018, τότε πραγματικά θα πρέπει να τρέμουμε με την όποια νομοθετική προστασία θα φέρει ο υπουργός Οικονομίας στο κεφάλι των δανειοληπτών. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στη θεσμοθέτηση «ενός ισχυρού κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών». Αυτή η ανακοίνωση βέβαια αποτέλειωσε τους δανειολήπτες που τον παρακολουθούσαν. Γιατί αν ο νέος κώδικας δεοντολογίας είναι σαν τον προηγούμενο, τότε το καλύτερο που θα είχε να κάνει ο υπουργός Οικονομίας θα ήταν να ακούσει τις απελπισμένες φωνές των δανειοληπτών που του ζητούν απεγνωσμένα να σταματήσει να ους προστατεύει η κυβέρνηση.

Και βέβαια, δεν ξέχασε να ανακοινώσει την προεκλογική εξαγγελία της ίδρυσης Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και 30 Κέντρα Πληροφόρησης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα. Κάτι βέβαια που γίνεται κατόπιν εορτής, καθώς ήδη φρόντισε η κυβέρνηση να δώσει υπερεξουσίες στις τράπεζες έναντι των απροστάτευτων δανειοληπτών. Και τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος ύπαρξης αυτών των κέντρων. Εκτός βέβαια ότι θα μπορούν να παίρνουν λεφτά από το ΕΣΠΑ για να πληρώνονται τα κομματικά παιδιά που θα τα στελεχώσουν.

Γιατί το μόνο που ξέρει να κάνει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να διορίζουν δικά τους παιδιά και να βάζουν φόρους σε ό,τι κινείται. Και με το πακέτο των 1,8 δις ευρώ σε φόρους, θα κόψει μέχρι και την ανάσα των φορολογούμενων, καθώς το μόνο στο οποίο δεν έχει επιβάλει φόρους, είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Αν υπήρχε πρωτάθλημα ψεύδους και υποκρισίας, είναι σίγουρο ότι τόσο ο Α.Τσίπρας όσο και οι υπουργοί του, θα έπαιρναν τη πρώτη θέση.