Ξεκινάει πραγματική σφαγή μέσω κατασχέσεων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τίποτα δεν αφήνει όρθιο η εφορεία, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από το Σεπτέμβριο ξεκινάει πραγματικό σαφάρι εις βάρος των φορολογουμένων που χρωστάνε στο Δημόσιο, αλλά για συμψηφισμό χρεών, ούτε κουβέντα. Η κυβέρνηση που τα έκανε όλα τρις χειρότερα από ότι ήταν ήδη, βλέπει ότι τα δημόσια ταμεία ξεμένουν σιγά σιγά από χρήμα και δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Γι αυτό από το Σεπτέμβριο κιόλας ξεκινάει σαφάρι κατά των οφειλετών του δημοσίου. Αλλά το κακό είναι ότι η σφαγή θα είναι ίδια επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή, δεν γίνεται ένας έλεγχος, όπως θα έπρεπε, για να διαπιστωθεί ποιοι από τους οφειλέτες του δημοσίου αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους, σε ποιος χρωστάει το υπουργείο Οικονομικών επιστροφή φόρου, ποιοι βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, και ποιοι πραγματικά, ενώ έχουν να πληρώσουν, αντίθετα, φοροδιαφεύγουν.

Η εφορεία θα κυνηγήσει αδιακρίτως το 55% των οφειλετών με κύριο στόχο να εισπράξει 7 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές  όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο. Το σχέδιο είναι η εισπραξιμότητα όλων των νέων φόρων τον Σεπτέμβριο να αυξηθεί στο 78% και τον Δεκέμβριο σε 81,5%. Για να το καταφέρει αυτό το υπουργείο Οικονομικών, θα επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) στο 52% των οφειλετών ως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο μικροί και μεγάλοι οφειλέτες απειλούνται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς άμεσα, από ένα σύνολο 3 εκατομμυρίων συνολικά.

Πολλοί βέβαια από αυτούς έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους τους. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται ένα μόλις βήμα από το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και μετά βίας πληρώνουν το προσωπικό τους. Πολλοί από αυτούς είναι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Πολλοί από αυτούς μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά με τα capital controls δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και τα δάνειά τους «κοκκίνισαν».

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει το αδηφάγο υπουργείο Οικονομικών που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να επιβάλλει συνεχώς νέους φόρους αδιαφορώντας αν μπορούν πλέον να τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Το μόνο που νοιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να αρπάξει γρήγορα λεφτά, καταθέσεις και ακίνητα για να τα ξεπουλήσει και να βγάλει κέρδος για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Τιμωρεί ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών, όλους αυτούς που είναι φτωχοί ή βρίσκονται ένα βήμα από την απόλυτη φτώχεια, εξαιτίας των μέτρων που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλλει.

Όσο τραγικό κι αν ακούγεται αυτό, είναι και ιδιαίτερα εξοργιστικό. Και κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν επιτέλους που οδήγησαν τους Έλληνες σε φτωχοποίηση.