Ξεκινάει η επιδρομή των distress funds

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελειώνει όπου να’ναι η αναμονή για τα distress funds. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βιαστούν και ν’αρχίσουν να ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια από τα ταμεία τους. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δις ευρώ και το 2019. Δηλαδή από 100 δις ευρώ να πέσουν στα 60 δις ευρώ.

Το σχέδιο των τραπεζών περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις, καθώς εκτιμάται ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς πάνω από το 30% των σημερινών προβληματικών δανείων μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αλλά φυσικά, η κυριότερη μέθοδος είναι η πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds που εδώ και μήνες περιμένουν και παραμένουν σε ετοιμότητα, μέχρι να ετοιμαστεί το νομικό πλαίσιο που ια τους επιτρέψει να αλωνίζουν με ατιμωρησία, να αρπάζουν σπίτια από δανειολήπτες, από τα παιδιά τους, από τους εγγυητές και τα παιδιά των εγγυητών, μέχρι να μην μείνει τίποτα απολύτως σε κανέναν Έλληνα δανειολήπτη, τους συγγενείς, τους φίλους και τους απόγονούς τους. Οι τραπεζίτες μπορεί να λένε προς τα έξω ότι οι πωλήσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά ή λένε ψέματα ή είναι χαζοί και λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι τραπεζίτες είναι χαζοί. Το αντίθετο μάλιστα. Απλά προσπαθούν να αποφύγουν να εμφανιστούν οι ίδιοι ως κακοί, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ακόμη την ελπίδα και το σχέδιο να επιστρέψουν οι Έλληνες τα λεφτά τους στις τράπεζες. Γι αυτό και προσπαθούν να παραμυθιάσουν τον κόσμο ότι δήθεν είναι κατά της πώλησης των κόκκινων δανείων. Όταν είναι οι ίδιες οι τράπεζες που πρότειναν στους δανειολήπτες λύσεις εντελώς ανέφικτες και μη πραγματοποιήσιμες.

Μια χαρά γνωρίζουν οι τραπεζίτες τι πρόκειται να γίνει και ότι οργανώνουν το απόλυτο και χωρίς κανέναν έλεγχο ξεπούλημα των κόκκινων δανείων. Αλλά πού θα πάει; Θα έρθει και η δική τους σειρά. Γιατί μόλις τα αδηφάγα όρνεα των distress funds αρπάξουν τη περιουσία των Ελλήνων δανειοληπτών, θα στραφούν στις ίδιες τις τράπεζες και θα τις κατασπαράξουν.