Μόνο η φτωχοποίηση των Ελλήνων παρουσιάζει ανάπτυξη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όλο ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δε βλέπουμε. Και δε μιλάμε μόνο γι αυτή τη κυβέρνηση, αλλά για όλες όσες πέρασαν και οδήγησαν τη χώρα εν γνώσει τους και με μαθηματική ακρίβεια και όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και τα παιδιά τους, σε ανέχεια και σε μεγάλη φτώχεια. Κάποτε μας έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να δούμε το «φως στο τούνελ» ή για να «ανεβούμε στο τρένο της ανάπτυξης». Αλλά τώρα που αποδείχτηκε ότι το φως στο τούνελ δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ, εκτός κι είναι κάποιο τρένο που έρχεται να μας παρασύρει, και ότι χάσαμε το τρένο της ανάπτυξης», το νέο σλόγκαν είναι ότι η ανάπτυξη έρχεται. Χρόνια και χρόνια, από τη στιγμή του πρώτου μνημονίου ακόμα, ακούμε για την ανάπτυξη που έρχεται. Αλλά, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, το μόνο πράγμα που παρουσιάζει ανάπτυξη και αύξηση, εκτός από τους απανωτούς φόρους, τις αυξήσεις στα προϊόντα και τις μειώσεις στην συντάξεις, είναι ο αριθμός των Ελλήνων που οδηγούνται σε φτωχοποίηση.

Όπως προκύπτει, καθαρό ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα θα εμφανίζει στις δηλώσεις του το 90% των Ελλήνων φορολογουμένων το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Ήδη πάνω από το 80% των φορολογουμένων- δηλαδή περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πολίτες- δηλώνει ότι έχει καθαρές τριψήφιες μηνιαίες αποδοχές, ενώ μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο σε ασφαλιστικό και φορολογικό, η φτωχοποίηση θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι επιπλέον 500.000 πολίτες θα σπάσουν το φράγμα των 1.000, κάτι που σημαίνει ότι 7 εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα διαβιούν με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν, αντίστοιχα σε χαμηλές συντάξεις. Επίσης φαίνεται ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πιθανότητες να πάρουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ύστερα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έχουν μόνο 70.000 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Υπογραμμίζεται ότι, όσοι συνταξιοδοτούνται- περίπου 60.000-80.000 ανά έτος- θα υφίστανται μείωση μηνιαίου εισοδήματος ακόμη και άνω του 40-50%, καθώς ο μισθός των 1.500 ή των 2.000 θα αντικαθίσταται από μια σύνταξη των 800 ευρώ.

Άρα ανάπτυξη εμφανίζει μόνο ο τομέας της φτωχοποίησης των Ελλήνων. Και για να μην φτάσουν και οι νέοι συνταξιούχοι να παίρνουν σύνταξη 800 ευρώ, θα προσπαθούν να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη δουλειά για να μπορούν να παίρνουν κάποια χρήματα παραπάνω. Κι εκεί που οι μελλοντικοί συνταξιούχοι διαμαρτύρονταν για την αύξηση του ορίου ηλικίας για να βγει στη σύνταξη ένας εργαζόμενος, τώρα θα συνεχίζουν να εργάζονται οικειοθελώς όσο βαστούν τα πόδια τους, για να αποφύγουν τη φτωχοποίηση.

Αν αυτά είναι ανάπτυξη, καλύτερα να μην έρθει ποτέ. Αν ανάπτυξη σημαίνει μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ για τα 7 από τα 8 εκατομμύρια εργαζόμενους, τότε καλύτερα να μην έρθει ποτέ αυτή η ανάπτυξη. Γιατί το μόνο που φέρνει είναι φτώχεια και ανέχεια και ακόμη περισσότερα νοικοκυριά όλο και πιο κοντά στην απόλυτη φτώχεια.