Μόνο ως αστείο ακούγεται η ελάφρυνση των δανειοληπτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε μας λέει πάλι ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Τη μια μας φέρνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την άλλη μειώνει τα capital controls, την τρίτη βλέπει να αυξάνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, αλλά πάντα καταλήγει στο ίδιο πράγμα. Ότι για όλα φταίνε οι δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια.

Χθες ο κ.Στουρνάρας μας έφερε τη μερική άρση των capital controls. Είπε δηλαδή ότι έστειλε πρόταση στους θεσμούς για χαλάρωση των capital controls. Κι έτσι οι Έλληνες, όσοι ελάχιστοι δηλαδή από αυτούς μπορούν ακόμη να κάνουν αναλήψεις θα μπορούν πλέον να παίρνουν όχι 420 ευρώ τη βδομάδα από τα ΑΤΜ, αλλά 840 ευρώ ανά 2 βδομάδες. Δηλαδή «όχι Γιάννης. Γιαννάκης». Και μάλιστα, Στουρνάρας.

Αλλά ακόμα κι αν υπήρχαν πάνω από 10 Έλληνες που θα μπορούσαν να βγάλουν 420 ευρώ τη βδομάδα ή 840 κάθε 2 βδομάδες από τα ΑΤΜ, νομίζει κανείς ότι αυτά είναι χρήματα με τα οποία μπορεί να κινηθεί μια επιχείρηση; Με αυτό το ποσό, κανένας επιχειρηματίας, ακόμη κι αν εξακολουθεί να έχει λεφτά στη τράπεζα, δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του. Γιατί αυτά τα ποσά είναι ψίχουλα μπροστά στις καθημερινές ανάγκες και τα καθημερινά έξοδα των επιχειρήσεων. Και να μην ξεχνάμε ότι, από τότε που ενέσκηψε η οικονομική κρίση στη χώρα, όλοι οι χονδρέμποροι και οι προμηθευτές από το εξωτερικό ζητούν να προπληρωθούν τις παραγγελίες και δεν περιμένουν να πληρωθούν μετά από τη παράδοση των προϊόντων, γιατί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα πάρουν τα λεφτά τους. Όλα αυτά χάρη στα capital controls που η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τον Γ.Στοιυρνάρα, επέβαλαν στη χώρα.

Σύμφωνα δε με την πρόταση προς τους θεσμούς, ελάχιστοι θα έχουν το δικαίωμα να βγάζουν 840 ευρώ ανά 2 βδομάδες από τα ΑΤΜ. Κι αυτό γιατί η πρόταση περιλαμβάνει άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όμως μόνο όταν αυτές προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα), πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων και, αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% αλλά και πάλι μόνο των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Όλα αυτά, λέει ο Γ.Στουρνάρας, θα μπορούσαν να γίνουν. Αλλά πρώτα πρέπει να φύγει από τη μέση ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο. Κι αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤτΕ, δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια. Γιατί πολύ απλά, με τα μέτρα που λαμβάνονται, τα κόκκινα δάνεια όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται ραγδαία. Το σε αριθμό, όσο και σε συνολικό ποσό. Αλλά ο Γ.Στουρνάρας ζήτησε από τις τράπεζες να πρέπει να μειώσουν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ.

Αυτό, είπε, θα μπορούσε να συμβεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα κάνει κερδοφόρες τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους αλλά και από την επιτυχή αναδιάρθρωση δανείων ή ακόμα και την πώληση τους.

Αυτό το τελευταίο δε, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Γιατί περιέχει λέξεις και έννοιες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να τις δούμε. Ούτε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ούτε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ούτε την επιτυχή αναδιάρθρωση των δανείων.

Μας κοροϊδεύουν, μας δουλεύουν, μας λένε ψέματα, ή απλά δεν βλέπουν τι γίνεται; Γιατί μόνο αυτοί βλέπουν οποιασδήποτε μορφής ανάκαμψη. Επειδή απλά και μόνο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες ζουν στα όρια της φτώχειας ή βρίσκονται στο κατώφλι της απόλυτης φτώχειας.