Η Siemens στον αφρό οι δανειολήπτες στο κυνηγητό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η χώρα αυτή έχει μία παράδοση που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται πως διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τις τελευταίες, αλλά από όλες τις κυβερνήσεις μετά από την Τουρκοκρατία. Ότι όσο περισσότερα χρωστάς, τόσο πιο εύκολα «καθαρίζεις». Όσο περισσότερα σκάνδαλα έχεις κάνεις, τόσο πιο εύκολα ξεφεύγεις από τη τσιμπίδα του νόμου. Αντίθετα, αν είσαι έντιμος, αν είσαι άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος, αν χρωστάς έστω και λίγα, τα οποία όμως αντικειμενικά δεν έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις, τότε όλη η αυστηρότητα του νόμου και της φορολογικής νομοθεσίας πέφτει πάνω σου και σε τιμωρεί γιατί είχες την ατυχία να γίνεις φτωχός και να χρωστάς κιόλας, επειδή δεν μπορείς να πληρώσεις τα δάνειά σου.

Ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του σήριαλ βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας με την επ’ αόριστον ματαίωση της δίκης της Siemens. Και μάλιστα με θράσος περισσό. Και μάλιστα τη στιγμή που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα τα οποία χρηματίστηκαν με χιλιάδες ευρώ. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα βρίσκεται ένας τρόπος, ένα παραθυράκι, για να μην καθίσουν οι υπεύθυνοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να μην δώσουν πίσω τα κλεμμένα, για να μην τους αποδοθεί καμία απολύτως ευθύνη, για να μην μπουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο στη φυλακή.

Η υπόθεση της Siemens είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που είδε και έζησε αυτός ο τόπος. Μίζες εκατομμυρίων άλλαζαν χέρια από τη μια στιγμή στην άλλη, περνώντας από τα στελέχη της εταιρείας στις τσέπες κυβερνητικών στελεχών και υψηλόβαθμων υπαλλήλων. Κι όλα αυτά για να κερδίσει η Siemens τις δουλειές με το ελληνικό δημόσιο. Αλλά πάλι βρέθηκε ο τρόπος να μην φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Ένας γελοίος τρόπος, αλλά κανείς δε νοιάζεται να λέει ψέματα μπροστά στα μάτια του Έλληνα φορολογούμενου και να τον κοροϊδεύει ξεδιάντροπα. Η κυβέρνηση, λέει, δεν μετέφρασε στο χρόνο που έπρεπε τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η δίκη. Άκουσον άκουσον!! Αυτό βρήκαν σαν δικαιολογία. Μία ολόκληρη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να μεταφράσει τα έγγραφα που θα έφερναν στο φως την απάτη σε βάρος του δημοσίου και να πάρει πίσω χρήματα που χάθηκαν από αυτή την απάτη.

Από την άλλη, αν πρόκειται για κάποιον κακόμοιρο δανειολήπτη, η κυβέρνηση εξαντλεί πάνω του όλη της την αυστηρότητα, τον καθιστά υπεύθυνο για τα χάλια των τραπεζών που είναι μπλεγμένες σε δεκάδες σκάνδαλα και θαλασσοδάνεια, και τον κυνηγάει σα να είναι ο χειρότερος εγκληματίας, για να του πάρει το σπίτι, την επιχείρηση, ότι έχει και δεν έχει, και να τον πετάξει στο δρόμο.

Από τη πλευρά της η Δικαιοσύνη και οι εντιμότατοι λειτουργοί της που επιρρίπτουν στη κυβέρνηση την ευθύνη για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, δεν μπόρεσαν επί μήνες να βρουν έναν δικαστή να αντικαταστήσει τον αρχικό πρόεδρο του δικαστηρίου ο οποίος αρρώστησε βαριά. Όταν όμως θέλουν οι εντιμότατοι δικαστές να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους, μια χαρά και με ιδιαίτερη ταχύτητα καταθέτουν προσφυγές κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης, συνεδριάζουν και παίρνουν τις αποφάσεις που τους βολεύουν. Όπως έγινε με την προσφυγή που κατέθεσαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς κατά του νόμου της κυβέρνησης που ισχύει για όλους τους Έλληνες. Να δηλώνουν δηλαδή το πόθεν έσχες τους. Οι εντιμότατοι δικαστικοί και εισαγγελείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, δηλαδή στους συναδέλφους τους, και αποφάσισαν, μόνοι αυτοί από όλους τους Έλληνες, να εξαιρούνται από τη δήλωση πόθεν έσχες.

Όταν όμως έχουν απέναντί τους μια υπόθεση με κάποιον ανίσχυρο δανειολήπτη, εξαντλούν πάνω τους όλη τους την αυστηρότητα και εφαρμόζουν στο ακέραιο το γράμμα του νόμου, χωρίς να διαπιστώνουν τίποτα το ελαφρυντικό, όπως ότι όταν ο δανειολήπτης πήρε το δάνειό του, εργαζόταν και το εξυπηρετούσε και τώρα δεν μπορεί να το κάνει επειδή απλά είναι άνεργος και πρέπει να ταΐσει την οικογένειά του. Ευτυχώς βέβαια, υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις. Αλλά αυτές είναι απλά οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η παράδοση λοιπόν καλά κρατεί στη χώρα μας και ευδαιμονεί. Όσα περισσότερα χρωστάς, όσο περισσότερα και μεγαλύτερα σκάνδαλα έχεις κάνεις, όσο περισσότερο λαμόγιο είσαι, τόσο περισσότερο είναι σίγουρο ότι δεν θα τιμωρηθείς. Αντίθετα, όσο πιο έντιμος είσαι και όσο πιο φτωχός, τόσο πιθανότερο είναι να οδηγηθείς στη φυλακή, ή να σου αρπάξουν το σπίτι και να σε πετάξουν στο δρόμο μαζί με την οικογένειά σου.