Το άκρον άωτον του βολέματος

 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όταν λέγαμε ότι το όλο θέμα με τη αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μόνο τα πολιτικά κόμματα, δεν περιμέναμε ότι θα δικαιωθούμε τόσο σύντομα και μάλιστα με τον πιο βέβαιο τρόπο. Γιατί αποκαλύπτεται, όπως διαβάζουμε σήμερα, ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό το θέμα. Δεν έχει καμία σχέση με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Βουλής, ή με το αν είναι δίκαιο να μένουν απ’έξω από τη Βουλή τα μικρά κόμματα.

Ο πρώτος λόγος βέβαια είναι το μπόνους της κατάργησης των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπει ξεκάθαρα πλέον ότι με τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα είναι τουλάχιστον δεύτερο κόμμα – αν δεν πέσει στην τρίτη θέση – δεν θέλει με τίποτα η Νέα Δημοκρατία να έχει τουλάχιστον 50 βουλευτές περισσότερους από το ποσοστό που θα πάρει και να έχει αυξημένες πιθανότητες να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να βλέπει ότι είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγκαστεί  να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά, από τη στιγμή που τα δύο κόμματα δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, καθώς και τα δύο κόμματα ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι καθόλου απίθανό να δούμε τους δύο άσπονδους εχθρούς να συνεργάζονται στην επόμενη κυβέρνηση, «πάντα για το καλό της χώρας» φυσικά.

Ο δεύτερος λόγος, που αποτελεί και βόλεμα ξεκάθαρο, είναι ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που μόλις και μετά βίας, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, κατάφεραν να μπουν στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές. Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό του 3% για να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός, για να διασφαλίσει τη είσοδο στη Βουλή του συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό του 3% σε 2,5% που φαίνεται πιο εφικτός στόχος για το διαλυμένο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Όλα τα άλλα, περί δίκαιου εκλογικού συστήματος, περί της απλής αναλογικής, περί της πραγματοποίησης ενός πάγιου αιτήματος της αριστεράς, είναι απλώς δικαιολογίες και στάχτη στα μάτια των φορολογούμενων. Μετά από τις αποφάσεις και τους νόμους που πέρασαν και οδηγούν στη φτωχοποίηση το 95% των Ελλήνων, μετά από τα μνημόνια και τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τη διάσωση της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, μετά τα distress funds και τη δήθεν διάσωση των τραπεζών, μετά το Υπερταμείο Χαριστικού Ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο προσωπικά είναι πώς θα διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον, τόσο το δικό του, όσο και του άμεσου συνεργάτη του στο ξεπούλημα της χώρας, Πάνου Καμμένου. Από κοντά βέβαια, καθώς όταν ποτίζεται ο βασιλικός ποτίζεται και η γλάστρα, αυτό βολεύει και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά που δημοσκοπικά παρουσιάζουν κίνδυνο καταβαράθρωσης και εξόδου κλοτσηδόν από τη Βουλή.

Γι αυτό και μόνο γι αυτό γίνεται όλη αυτή η ιστορία με τον εκλογικό νόμο. Όλα τα άλλα τα έχουν λυμένα. Έλυσαν το θέμα των κόκκινων δανείων, την αξιολόγηση και όλα τα έντονα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός, και το μόνο που άφησαν άλυτο ήταν το δίκαιο εκλογικό σύστημα.