Σαρώνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα οι δανειστές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέα ήθη και έθιμα – αμερικάνικά αυτή τη φορά – φέρνουν οι δανειστές στη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Ζητούν από τη κυβέρνηση να ξηλώνει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που δεν τα «βρίσκουν» με τις τράπεζες – που δεν υποκύπτουν δηλαδή στους τραπεζικούς εκβιασμούς – και αντιδρούν με διάφορα νομικά όπλα που διαθέτουν, στην κατάληψη της διοίκησης των επιχειρήσεών τους από τα ξένα funds. Αυτό που θέλουν με λίγα λόγια οι δανειστές, είναι να θεσμοθετηθεί – και μάλιστα με νόμο – η αρπαγή των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διοικήσεις τους, επειδή αντιδρούν στον κατακερματισμό και την πώληση των επιχειρήσεών τους. Επειδή προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους από την αρχή, να συνεχίσουν να παράγουν, να δίνουν δουλειές και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, αλλά και να πάρουν μέρος στην ανάπτυξη της οικονομίας, την οποία επί χρόνια ακούμε να έρχεται, αλλά ποτέ δεν τη βλέπουμε. Αυτή τη απαίτηση των δανειστών βέβαια, αν προχωρήσει και γίνει πραγματικότητα, θα ανατρέψει πλήρως ολόκληρο τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δανειστές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση – ή μάλλον διατύπωσαν την απαίτησή τους για τη νομοθέτηση συγκεκριμένου μέτρου για τις εταιρείες που «πνίγονται» στα δάνεια, και ζητούν την άμεση «καρατόμηση» των διοικήσεων των επιχειρήσεων οι οποίες «δεν συνεργάζονται», ώστε να βρεθεί ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης των εταιρειών τους. Ζητούν να υπάρξει νόμος ώστε μέσα σε ένα μήνα και χωρίς την εμπλοκή δικαστηρίων ή άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών, να «αποβάλλονται» και οι μεγαλομέτοχοι από τις επιχειρήσεις που έχουν υψηλό δανεισμό και μάλιστα ανοίγματα με μεγάλη καθυστέρηση.

Αυτό μπορεί να είναι ανήκουστο και εξοργιστικό, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η ελληνική κυβέρνηση «συζητάει» το αίτημα και δεν είναι καθόλου απίθανο να «αντιδράσει» και να θέσει «κόκκινες γραμμές». Σαν αυτές που έχει καταπατήσει δεκάδες φορές μόλις της ψιθύρισαν τις λέξεις «θετική αξιολόγηση» στο αυτί.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγαλοπρεπέστατο ξεπούλημα των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς των τραπεζών. Πρόκειται για αρπαγή της ελληνικής επιχείρησης από τα χέρια που τη δημιούργησαν, τη στήριξαν και την ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια. Και πρόκειται φυσικά για πλήρη παράδοση της ελληνικής ανάπτυξης στα χέρια και τον έλεγχο των δανειστών.

Μετά από την αρπαγή των τραπεζών, των σπιτιών και της περιουσίας των δανειοληπτών, του ορυκτού πλούτου της χώρας και των ακινήτων της, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και τον μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης που μπορεί να διαθέτει η χώρα. Την ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Για να έρθουν οι ξένοι «επενδυτές» να αρπάξουν, να ελέγξουν και καθοδηγήσουν την όποια ανάπτυξη της χώρας ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Για να καρπωθούν τον όποιο πλούτο παραχθεί, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως ανταγωνισμός απέναντί τους. Να μην υπάρχει κανείς που μπορεί να ορθώσει το ανάστημά τους και να τους αντισταθεί. Να μην υπάρχει Έλληνας επιχειρηματίας και ελληνική επιχειρηματικότητα. Να υπάρχουν μόνο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα και εργοδοτικές εισφορές, ώστε να παράγεται όσο το δυνατόν πιο ανέξοδα ο πλούτος των δήθεν ξένων επενδυτών.