Όλα καλά και άγια τα βρίσκει η ΕΣΕΕ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Θα περίμενε κανείς από αυτούς που εκπροσωπούν όσους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα δάνεια και τον τρόπου οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε επαγγελματικές ομάδες, να είναι πολύ πιο ειλικρινείς στις εκτιμήσεις τους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τις ηγεσίες όλων αυτών των οργανισμών και των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις.

Όπως για παράδειγμα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Κι αυτό γιατί, όπως διαβάζουμε, η ΕΣΕΕ με εγκύκλιό της προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους, προχωράει σε μία συγκριτική επισκόπηση των διατάξεών του νέου αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, αποτιμά τις νέες διατάξεις του και ενημερώνει τον εμπορικό κόσμο για τις δυνατότητες που προσφέρει και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν.

Αλλά δεν βρίσκει να πει τίποτε το αρνητικό. Όλα καλά και άγια είναι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Ξεχνάει φαίνεται η ΕΣΕΕ με τι επιτόκια – θηλιά έδιναν στο παρελθόν δάνεια οι τράπεζες στους εμπόρους. Ξεχνάει η ΕΣΕΕ ότι για τη δήθεν σωτηρία των τραπεζών, έπεσαν πάνω στο κεφάλι των εμπόρων τα capital controls, που ήταν η αιτία να μπουν χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, επειδή ουσιαστικά απαγορεύεται στους εμπόρους να διατηρήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα. Τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για να αγοράσουν εμπορεύματα για να τα διαθέσουν στην αγορά. Ξεχνάει η ΕΣΕΕ ότι όλη αυτή η κατάσταση με τα χιλιάδες λουκέτα οδήγησε πολλά μέλη της στα συσσίτια, πολλούς εμπόρους στην απόγνωση, πολλούς εμποροϋπαλλήλους στην ολοένα αυξανόμενη ανεργία, πολλές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, αναγκάζοντας τους εμπόρους και επιχειρηματίες να αυτοεξοριστούν για να μπορέσουν να επιζήσουν.

Όλα θετικά τα βλέπει η ΕΣΕΕ στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, και παραβλέπει το γεγονός ότι και πάλι, για μια φορά ακόμα, ο συγκεκριμένος Κώδικας Δεοντολογίας δίνει όλες τις υπερεξουσίες στις τράπεζες και αφήνει απροστάτευτους τους δανειολήπτες απέναντι στους τραπεζίτες και στα distress funds που καραδοκούν για να αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των εμπόρων που είχαν την ατυχία να πάρουν δάνειο με υψηλό επιτόκιο και να βάλουν υποθήκη το σπίτι ή την ίδια τους την επιχείρηση. Ξεχνάει ή παραβλέπει η ΕΣΕΕ ότι τα distress funds καραδοκούν να αρπάξουν όποιο περιουσιακό στοιχείο απέμεινε πλέον στους εμπόρους-δανειολήπτες μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίων που έχουν καταβαραθρώσει και τη δραστηριότητα των εμπόρων, αλλά και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ξεχνάει η ΕΣΕΕ ότι οι τραπεζίτες ζητούν από τη κυβέρνηση να τους δώσει με νόμο ασυλία από τη δικαιοσύνη, γιατί – όπως λένε – πρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζίτες θα προχωρήσουν εν γνώσει τους ακόμη και σε παράνομες πρακτικές και μεθόδους εναντίον των δανειοληπτών, πολλοί από τους οποίους έμποροι και, φυσικά, μέλη της ΕΣΕΕ. Αγνοεί μήπως ΕΣΕΕ τους λόγους για τους οποίους οι τραπεζίτες ζητούν ασυλία από τη δικαιοσύνη πριν προβούν σε διάφορες κινήσεις για την είσπραξη κόκκινων δανείων; Ή πιστεύει ότι με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες θα αναγκαστούν να δείξουν πιο ανθρώπινο πρόσωπο και περισσότερη δικαιοσύνη απέναντι στους δανειολήπτες-μέλη της;

Θα πρέπει να μας εξηγήσουν τα μέλη της ηγεσίας της ΕΣΕΕ σε ποιον ακριβώς παράδεισο ζουν ή σε ποια χώρα, για να τα βλέπουν όλα τόσο ρόδινα όσον αφορά τις τράπεζες και τις πρακτικές τους; Μήπως δεν βλέπουν τι έρχεται στο άμεσο μέλλον και τι αυτό μας επιφυλάσσει; Μήπως δεν βλέπουν ότι το σχέδιο των δανειστών είναι να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις ή ακόμη και οι μεγάλες, όπως ο Μαρινόπουλος και τόσες άλλες, για να μετατραπούν οι Έλληνες έμποροι υπάλληλοι των δήθεν επενδυτών που θα έρθουν για να ανοίξουν εμπορικά πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα; Ή μήπως τα βλέπουν όλα αυτά, αλλά δεν τα καταλαβαίνουν; Γιατί θα ήταν πολύ χειρότερο να τα βλέπουν, να τα καταλαβαίνουν, αλλά παρόλα αυτά, να τα εξακολουθούν και πάλι να τα βλέπουν όλα καλά και άγια.