Μηχανορραφίες για τον ΕΝΦΙΑ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος και ο κόσμος προσπαθεί όσο μπορεί, να ηρεμήσει, καθώς ξέρει τι τον περιμένει με το που θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, υποχρεώσεων και φόρων.

Το ίδιο όμως ισχύει και για την κυβέρνηση. Γιατί σε λιγότερο από έναν μήνα ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και θα πρέπει να ανακοινώσει κάποια πράγματα, ώστε να πείσει τον κόσμο και τις παραγωγικές τάξεις ότι σώζει τη χώρα και φέρνει την ανάκαμψη.

Μπορεί να είναι πρωθυπουργός για αρκετό καιρό, αλλά πια είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν έχει κάνει πράξη καμία από τις υποσχέσεις που έδινε – και από το βήμα της ΔΕΘ – όπως το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Και θα εμφανιστεί όπως οι προκάτοχοί του. Προστατευμένος από τα ΜΑΤ, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αποκλεισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και με δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που εφαρμόζει, η οποία οδηγεί καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο στη φτωχοποίηση, τις δε παραγωγικές τάξεις σε μαρασμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας μεγάλος πονοκέφαλος του Α.Τσίπρα, αλλά και των μελών του οικονομικού επιτελείου του, είναι τι θα ανακοινώσει για τον ΕΝΦΙΑ. Έναν φόρο που και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «μισητό και άδικο» και πολλές – ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ορκιστεί ότι θα τα καταγγείλει. Κάτι που δεν έπραξε. Αλλά και να ήθελε, δεν μπορεί. Γιατί οι δανειστές απαιτούν τα 2,6 δις ευρώ που προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ. Και όταν οι δανειστές απαιτούν κάτι, το παίρνουν.

Ενόψει της ΔΕΘ λοιπόν, το επιτελείο του Α.Τσίπρα, σαν άλλοι μαθητευόμενοι μάγοι, ψάχνουν να βρουν τρόπους να εξαφανίσουν τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως αυτός να σταματήσει να υπάρχει. Ψάχνουν δηλαδή να βρουν ισοδύναμα μέτρα από τα οποία θα εισπράξουν τα 2,6 δις ευρώ, αλλά παράλληλα να μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει περήφανος ότι καταργεί τον ΕΝΦΙΑ.

Πολλά θα κριθούν, όπως διαβάζουμε, από το τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το συγκεκριμένο φόρο. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο Κ.Μητσοτάκης, όπως αναγγέλλουν οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, θα ανοίξει τα χαρτιά του στη ΔΕΘ και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του κόμματος για τις ενέργειες και πράξεις στις οποίες θα προβεί ως πρωθυπουργός. Κάτι άλλωστε που είναι μαθηματικά σίγουρο. Είτε γίνουν πρόωρες εκλογές, είτε η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία.

Τις εξαγγελίες του Κ.Μητσοτάκη περιμένουν λοιπόν στη κυβέρνηση για να δουν τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τον ΕΝΦΙΑ. Αν θα τον μειώσει η ΝΔ; Αν θα τον καταργήσει, αν θα τον σκορπίσει σε άλλους φόρους.

Αν όμως σκεφτεί κάποιος τις επιλογές που έχουν κυβέρνηση και ΝΔ σχετικά με το συγκεκριμένο φόρο, ένα πράγμα παραμένει σίγουρο. Τα 2,6 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να εμφανιστούν. Άρα και τα δύο κόμματα αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν. Είτε με τον ΕΝΦΙΑ, είτε με οποιονδήποτε άλλο φόρο, είτε με έμμεση, είτε με άμεση φορολογία. Κι αυτό γιατί αυτό απαιτούν οι δανειστές και αυτό έχουν δεχτεί όλα τα κόμματα που συνυπέγραψαν το μνημόνιο.

Άρα δεν μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Άρα ο κόσμος δεν έχει να περιμένει κάτι καινούργιο, το οποίο θα μειώσει τα φορολογικά βάρη που ήδη πληρώνει. Απλά βλέπουμε τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος να προβαίνουν σε διάφορες μηχανορραφίες, όχι για να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά για να τον διατηρήσει με άλλο όνομα. Και παράλληλα να κρύβουν από τον κόσμο την αλήθεια. Ότι στην ουσία οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ανίσχυρες απέναντι στους δανειστές. Ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν μπορούν να καταργήσουν φόρους, δεν μπορούν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες, δεν μπορούν να ασκήσουν διαφορετική πολιτική. Γιατί; Γιατί το έχουν ψηφίσει όλοι το τρίτο μνημόνιο. Κι αυτό γράφει ορισμένα πράγματα ξεκάθαρα. Κι ένα από αυτά είναι ότι πρέπει η χώρα να παρουσιάσει 2,6 δις ευρώ τα οποία είναι γραμμένο ότι θα προέλθουν από τον ΕΝΦΙΑ, είτε εξακολουθήσει να λέγεται έτσι, είτε βαφτιστεί αλλιώς, είτε μπει επιπλέον φόρος στη βενζίνη, είτε στο πετρέλαιο θέρμανσης, είτε ακόμη και στον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε. Οπότε, όλα τα άλλα είναι απλά υποκρισίες των κομμάτων για να φαίνεται ότι μαλώνουν μεταξύ τους για τη δική μας σωτηρία. Τι σίγουρο είναι ότι μ’αυτούς τους πολιτικούς, σωτηρία δεν υπάρχει. Ούτε ανάκαμψη θα υπάρξει, ούτε ανάπτυξη της οικονομίας. Παρά μόνο συνεχής ύφεση, συνεχής υποδούλωση, συνεχής εξευτελισμός ενός λαού τις τύχες του οποίου καθορίζουν οι δανειστές, οι αγορές και τα μεγάλα συμφέροντα.