Μην τις είδατε τις επενδύσεις;

ΦΩΤΟ: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται η Ελλάδα, όπως έχουμε σχολιάσει και πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα πάντα με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, προς απάντηση στη Νέα Δημοκρατία που μανιωδώς ζητάει εκλογές, μόνο και μόνο επειδή ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

Οι δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού καταρρίπτονται μέρα με τη μέρα. Και όχι από τα κόμματα που μπορούν να λένε ότι θέλουν για πολιτικούς και μόνο λόγους και όχι για να υπερασπιστούν τον ελληνικό λαό. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού καταρρίπτονται από αυτούς που περιμένουμε εναγωνίως να έρθουν στην Ελλάδα. Τους σωτήρες και μεσίες. Τους ξένους επενδυτές.

Αυτοί λοιπόν οι μεσίες, όχι μόνο δεν έρχονται στην Ελλάδα, αλλά συνειδητά κρατούν εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις από τη χώρα μας. Αποστάσεις ασφαλείας, για να μην πάθουν και κανένα κακό μ’ αυτά που βλέπουν να γίνονται, αλλά κυρίως με αυτά που βλέπουν να μην γίνονται. Κι αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά κινήσεις που να δείχνουν μια σταθερότητα ώστε να έρθουν στη χώρα οι επενδυτές και να βάλουν τα καλά τους λεφτουδάκια, που πολύ τα αγαπάνε και δεν θέλουν να τα χάσουν, για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το γιατί είναι πάρα πολύ απλό. Το μόνο που βλέπουν να γίνεται στην Ελλάδα είναι η κακή κατάσταση των τραπεζών που δεν ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια και πολλά άλλα. Βέβαια, οι τράπεζες, αν ήθελαν, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια. Αντί να τα δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί στα distress funds, θα μπορούσαν να τα δώσουν στην ίδια χαμηλή τιμή στους ίδιους τους δανειολήπτες. Θα μπορούσαν ακόμη να προτείνουν ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, τέτοιες που οι τελευταίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Αλλά όχι. Θέλουν να τα πουλήσουν στα distress funds. Γιατί κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την αγορά ακινήτων της Ελλάδας. Κάποιοι θέλουν τον Έλληνα χωρίς δικό του σπίτι. Τον θέλουν να πληρώνει υψηλά ενοίκια σε εταιρείες που θέλουν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους όλα αυτά τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια.

Αλλά οι επενδυτές επίσης δεν βλέπουν να κινείται και κάτι στην ελληνική οικονομία. Κάτι που θα τους κάνει να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ακόμη κι αν αυτές είναι με μισθούς πείνας, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και επιδόματα. Το μόνο που βλέπουν οι επενδυτές είναι η υψηλή φορολογία, η μεγάλη γραφειοκρατία για να γίνει μια επένδυση (βλέπε Ελληνικό, ΟΛΠ κλπ), και – πάνω απ’όλα – η πλήρης αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Τόσο πολιτική, όσο και οικονομική.

Ποιος θα έρθει να επενδύσει τα καλά του εκατομμυριάκια σε μια χώρα την οποία την εγκαταλείπουν ακόμη και οι δικές της επιχειρήσεις; Ποιος θα έρθει να πάρει οικονομικά και επενδυτικά ρίσκα στη κινούμενη άμμο της ελληνικής οικονομίας; Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν δεν βλέπει φως από πουθενά; Με φοροεπιδρομές και κυνηγητό των επενδυτών, κανείς δεν πρόκειται να έρθει ούτε καν ως τα σύνορα της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει ένα αποκρουστικό καθεστώς προσέλκυσης επενδύσεων ενώ ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες.

Οπότε, όσο κι αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό της χώρας ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης, οι ξένοι δεν πείθονται με τίποτα και μένουν όσο πιο μακριά μπορούν από τη χώρα. Μένει να δούμε, τι θα κάνει η κυβέρνηση για να φέρει τις πολυπόθητες επενδύσεις.