Μας οδηγούν σε νέο εμφύλιο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επιθέσεις σε συνεργεία και υπαλλήλους της ΔΕΗ που πάνε να κόψουν το ρεύμα σε οφειλέτες. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό τεχνικού της ΔΕΗ στη Ζάκυνθο, είχαμε κι άλλα περιστατικά με το πιο άγριο να σημειώνεται τη περασμένη Δευτέρα, όταν κάποιος καταναλωτής που δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του στη ΔΕΗ, είδε ένα συνεργείο να έρχεται για να του κόψει το ρεύμα. Ο καταναλωτής, σε άγρια πλέον κατάσταση, άρπαξε τη καραμπίνα του κι απείλησε τους δύο τεχνικούς του συνεργείου. Πυροβόλησε μάλιστα και το αυτοκίνητό τους.

Ο κόσμος έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Δεν υπάρχει πια υπομονή. Δεν μπορεί να τα βάλει με εταιρείες και τράπεζες και ξεσπάει σε όποιον βρίσκει μπροστά του. Και ξεσπάει με μεγάλη αγριότητα γιατί δεν έχει πλέον άλλη υπομονή, δεν έχει άλλα χρήματα για να πληρώνει, Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν έχει τη δυνατότητα.

Κι από την άλλη, έχεις και τους συνδικαλιστές να μιλάνε για νόμο της ζούγκλας και για το ότι οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι. Ξεχνούν όμως ορισμένες βασικές λεπτομέρειες. Μιλούν για εργαζόμενους που πάνε να κόψουν το ρεύμα σε άνεργους, σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, την ακίνητη περιουσία τους, που προσπαθούν να θρέψουν τα παιδιά τους με όσα ελάχιστα χρήματα τους απομένουν από την αύξηση της φορολογίας. Μιλάνε οι εργαζόμενοι, αυτοί που δεν έχασαν τη δουλειά τους, για το ότι γίνονται στόχος των ανέργων και των φτωχών. Γι αυτούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Γι αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά. Και μιλάνε γι αυτούς, αυτοί που αμείβονται ακόμη με υψηλούς μισθούς, και επιλέγουν να ξεχνούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας προσπαθεί να επιβιώσει. Αυτό το ξεχνούν με πολύ μεγάλη ευκολία αυτοί που ακόμα συνεχίζουν να εργάζονται και να αμείβονται ακόμα πολύ καλά, και η δουλειά τους είναι να κόβουν το ρεύμα σε αυτούς που δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε μισθό.

Όταν όμως προσπαθείς να επιβιώσεις, όταν σε κυνηγούν  από παντού και αγωνίζεσαι μόνος σου, όταν παλεύεις με αόρατους αλλά ισχυρότατους εχθρούς, όταν σε έχει παρατήσει ακόμα και η ίδια σου η κυβέρνηση, το κράτος που το πληρώνεις αδρά από το υστέρημά σου, όταν βλέπεις ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, τι περιμένουν να γίνει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ; Όταν οι άνεργοι δανειολήπτες βλέπουν να μην τιμωρούνται μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, κόμματα και δήθεν επιχειρηματίες για τα θαλασσοδάνεια που πήραν. Όταν βλέπουν μεγαλοδικηγόρους που έβγαλαν παράνομα εκατομμύρια αλλά η δίκες τους κωλυσιεργούν, πώς θα αντιδράσει. Και σε ποιον θα εκδηλώσει την οργή του. Σε αυτόν που έρχεται να «εκτελέσει εντολές». Ε δεν θα του το επιτρέψει. Και δεν θα επιτρέψει ούτε στους δικαστικούς επιμελητές να επιδώσουν κατασχετήρια και εντολές για πλειστηριασμό του σπιτιού του. Θα αντιδράσει και θα αντιδράσει οργισμένα.

Να δεχτούμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που τους υποχρεώνουν να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα. Αλλά είναι αυτοί που θα δεχτούν την οργή όσων παλεύουν να επιβιώσουν. Η κυβέρνηση τους έχει αφήσει όλους εκτεθειμένους. Κι αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η χώρα οδηγείται σε έναν κοινωνικό εμφύλιο. Άνεργοι κατά εργαζομένων. Δανειολήπτες κατά δικαστικών επιμελητών. Κι αυτό το φαινόμενο θα οξυνθεί στο επόμενο διάστημα. Και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει.