Ζημιά ως 25% στις τράπεζες από τη πώληση κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Οι τράπεζες επιμένουν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια σε ξένα funds τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι με αυτή τη τακτική θα έχουν ζημία η οποία φτάνει ως 25%. Κι αυτό αφορά τις 95 από τις 100 περιπτώσεις πώλησης κόκκινων δανείων. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν, τράπεζες και κυβέρνηση, να αρνούνται πεισματικά την πώληση των κόκκινων δανείων στους ίδιους τους δανειολήπτες. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds είναι η πιο άμεση λύση για την εισροή ζεστού χρήματος στα ταμεία τους. Όμως πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κι αυτό δεν είναι μια κακεντρεχής φήμη που μπορεί να διαδίδουν οι πολέμιο της πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds. Είναι μια πραγματικότητα που προκύπτει μέσα από επίσημα στοιχεία. Και μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα οποία, οι προσφορές που κάνουν τα funds, τουλάχιστον στις 95 από τις 100 περιπτώσεις, καταλήγει σε ζημία για την τράπεζα.

Όπως διαβάζουμε, πολλά funds τα οποία επισκέπτονται την ΤτΕ και τις τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσουν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια. Οι τιμές που προσφέρουν ανέρχονται περίπου στο 25% της ονομαστικής αξίας του δανείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα δάνειο 100 εκατ. ευρώ δίνουν τιμή 25 εκατ. ευρώ. Όμως οι τράπεζες έχουν διενεργήσει πρόβλεψη για 60 εκατ. ευρώ. Άρα ποιος θα καλύψει τα 15 εκατ. ευρώ της διαφοράς; Αν πουλήσουν οι τράπεζες εμφανίζουν ζημία 15 εκατ. Στα καταναλωτικά δάνεια και κάρτες έχουν υπάρξει προσφορές για αγορά προβληματικών δανείων σε τιμή 1% της ονομαστικής αξίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για 100 εκατ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια προσφέρονται τιμές που αντιστοιχούν σε 1 εκατ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια. Επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για στεγαστικά προβληματικά δάνεια σε τιμή 20% με 25% της ονομαστικής αξίας. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι οι τράπεζες ειδικά στα στεγαστικά είναι πολύ εγκλωβισμένες οπότε επίσης θα εγγράψουν ζημίες. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν το 83%, η κατάσταση είναι τραγική.

Η απάντηση σε όλα αυτά υπάρχει. Αλλά κανείς δεν επιλέγει να την εξετάσει. Από το 2014 ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος καταθέτει προτάσεις στις τράπεζες για την πώληση των δανείων τους στους ίδιους τους δανειολήπτες. Αλλά υπό μία προϋπόθεση. Να έχουν προηγουμένως εκκαθαριστεί τα δάνεια από τους άκυρους ΓΟΣ (Γενικούς Όρους Συναλλαγών) και τη μη τήρηση των κοινοτικών οδηγιών. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Όμως, είναι μαθηματικά σίγουρο πως αν οι τράπεζες δέχονταν αυτή τη λύση, θα είχαν πολύ μεγαλύτερο όφελος από το αν πουλήσουν τα δάνεια σε ξένα funds. Δεν θα είχαν καμία ζημία, σε αντίθεση με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεχτούν τις πολύ χαμηλές προτάσεις των funds. Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες αδιαφορούν. Παρά το γεγονός που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαιώσει το Σύλλογο όσον αφορά στις καταγγελίες για τους άκυρους ΓΟΣ και τη μη τήρηση των κοινοτικών οδηγιών στην έκδοση δανείων.