Κανένας έλεγχος στις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το τραπεζικό σύστημα διεθνώς εκσυγχρονίζεται με σκοπό να φέρει καλύτερα και ταχύτερα τα νέα προϊόντα του στους καταναλωτές και παράλληλα να προστατευτεί από … κακοτοπιές όπως τα κόκκινα δάνεια και άλλα επικίνδυνα σενάρια που μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικότητα, έτσι όπως είναι η παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα η ολοένα αυξανόμενη διασύνδεση των τραπεζικών συστημάτων, των χρηματιστηρίων και των εθνικών οικονομιών αυξάνει διαρκώς και με γεωμετρική πρόοδο τον κίνδυνο μιας ολικής καταστροφής. Απλή απόδειξη, η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έφτασε να καταρρακώσει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι το παράλληλο τραπεζικό σύστημα καθιστά επιτακτικό τον μετασχηματισμό των παραδοσιακών παικτών του χώρου. Μονόδρομος για τη διατήρηση της ισχύος τους αποτελεί για κεντρικές και εμπορικές τράπεζες η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία έχει οδηγήσει στην επέκταση των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων πολύ πέρα από το παραδοσιακό τραπεζικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αυτό προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όποιο τρόπο μπορεί να δείξει σε δανειστές και πολίτες ότι σιγά – σιγά εξυγιαίνεται και γίνεται πιο ασφαλές και πιο σταθερό. Αλλά δεν μπορεί να κρύψει τη πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζίτες αφήνουν να διαρρέουν και να βλέπουν το φως της σενάρια περί εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους καταθέτες οι οποίοι θα τους εμπιστευτούν τα χρήματα που κατάφεραν να διασώσουν και τα φυλάνε σε στρώματα και μαξιλαροθήκες.

Πώς όμως θα γίνει αυτό την στιγμή από ακόμη και σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα με την βοήθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων συνεχίζουν τις παρανομίες τους εις βάρος των δανειοληπτών που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους από τα κοράκια των distress funds; Πώς θα γίνει αυτό όταν ακόμα και σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για τις παρανομίες αυτές, όλες οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, με πρώτη και καλύτερη τη Τράπεζα της Ελλάδος και το διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, κωφεύουν απέναντι σ’ αυτές τις καταγγελίες;

Πότε επιτέλους θα κινηθούν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του κράτους για να ελέγξουν τις ανεξέλεγκτες τράπεζες και τα στελέχη τους που εξακολουθούν να θησαυρίζουν εις βάρος των καταναλωτών και των δανειοληπτών; Ποιος θα ελέγξει όλους αυτούς τους τραπεζίτες που ήδη άρχισαν να εγκαταλείπουν – με υπερκέρδη βεβαίως- το πλοίο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφήνοντας αβοήθητους όλους τους δανειολήπτες στις διαθέσεις των ξένων τραπεζικών στελεχών που διορίζουν οι δανειστές της χώρας στις ελληνικές τράπεζες;