Όλα καλά με την Attika bank…

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Θα μάθουμε άραγε κάποια στιγμή τι συζητείται και τι συμφωνείται πίσω από τις κλειστές πόρτες των υψηλών κλιμακίων της κυβέρνησης και των μηχανισμών της; Είναι – αν μη τι άλλο – αστείο, τη μια μέρα να γίνεται ολόκληρος ντόρος και να αποκαλύπτονται συνωμοσίες για την Attika bank και την πίεση που άσκησε η κυβέρνηση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με έφοδο στο σπίτι του και έρευνα για υπόθεση της συζύγου του, και από την άλλη, να βγαίνει ο ίδιος ο Γ.Στουρνάρας και να λέει ότι δεν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό, αλλά συζήτησαν για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Είναι πασιφανές ότι εδώ υπήρξε μια συνδιαλλαγή και μια συμφωνία γύρω από την διοίκηση της Attika bank και ο Γ.Στουρνάρας συμφώνησε να κάνει τα στραβά μάτια, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει τη δική της τράπεζα για να χρηματοδοτεί τους εκλεκτούς επιχειρηματίες της. Αυτούς που θα την στηρίξουν από δω και πέρα με φιλικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ μέσα από τα κανάλια που θα πάρουν.

Αλλά ο δήθεν λευκός καπνός που βγήκε μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν πείθει κανέναν ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από μία συνδιαλλαγή. Ο Γ.Στουρνάρας κάτι έδωσε και κάτι πήρε από τον Α.Τσίπρα για το θέμα της Attika bank. Κι αυτό που πήρε αφορά προφανώς την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την οποία είναι κατηγορούμενη η σύζυγός του.

Αυτό που έδωσε φάνηκε από τη πρώτη στιγμή. Δέχτηκε τη διοίκηση που πρότεινε η κυβέρνηση για την Attika bank. Μια διοίκηση που ο ίδιος είχε απορρίψει το προηγούμενο διάστημα.

Η ΤτΕ διόρισε την Άννα Πουσκούρη για πρόεδρο της Attica bank αλλά η κυβέρνηση έφερε στο φως μια εκκρεμότητά της με δάνειό της 1εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε καθυστέρηση. Ηθικό και όχι νομικό ζήτημα. Οπότε η κα.Πασκούρη παραιτήθηκε. Και αντί να γίνει διαγωνισμός για τη διοίκηση της τράπεζας, η κυβέρνηση προτείνει για πρόεδρο τον Γεράσιμο Σαπουτζόγλου (Ιονική και Proton) και διευθύνοντα σύμβουλο τον Π.Ρουμελιώτη. Η ΤτΕ απέρριψε άμεσα την διοίκηση Ρουμελιώτη και Σαπουτζόγλου και η τράπεζα βρέθηκε εκ νέου στον αέρα οδηγώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να θέσει εκτός διαπραγμάτευσης την μετοχή. Γίνεται ότι γίνεται και ο Γ.Στουρνάρας δέχεται τώρα τον Π.Ρουμελιώτη όχι ως διευθύνοντα σύμβουλο της Attika bank, αλλά ως πρόεδρο. Κι ενώ η Πουσκούρη αντικαταστάθηκε για ηθικούς λόγους από την Attica bank για ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο 1 εκατ ευρώ περίπου, κυβέρνηση και η ΤτΕ προτείνουν τον Θεόδωρο Πανταλάκη για διευθύνοντα σύμβουλο, τη στιγμή που ο Θ.Πανταλάκης είχε εμπλακεί σε μείζον ηθικό ζήτημα πολλαπλάσιας σημασίας από την υπόθεση της Πουσκούρη. Όταν ήταν διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και υπήρχε ο κίνδυνος της μαζικής άρσης καταθέσεων ο Θεόδωρος Πανταλάκης είχε μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ –  κατά άλλους 12 εκατ. – στο εξωτερικό μέσω της HSBC. Την ίδια στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδύνευε. Και επίσης, ενώ ήταν ο τελευταίος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, επί θητείας του η ΑΤΕ έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από δω και μπρος η Attika bank θα είναι η τράπεζα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους κολλητούς του ΣΥΡΙΖΑ και ο διοικητής της ΤτΕ συμφώνησε σ’αυτό με ανταλλάγματα αδιαφορώντας για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και πώς αυτό θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις.

Για κάτι τέτοια προβλήματα βρίσκονται πάντα λύσεις που βολεύουν όλες τις πλευρές. Όταν όμως έχουμε κόκκινα δάνεια και ανίσχυρους δανειολήπτες, τότε ο πέλεκυς του νόμου πέφτει βαρύς στο σβέρκο των δανειοληπτών που τους αρπάζουν τα σπίτια τους και τους πετάνε στο δρόμο. Και μάλιστα χωρίς να φταίνε, χωρίς να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα, χωρίς να είναι μπλεγμένοι σε τραπεζικά και οικονομικά σκάνδαλα και συνωμοσίες.