ΚΕΠ δανειοληπτών αντί για δωρεάν νομική βοήθεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Και ξανά προς τη δόξα τραβά η κυβέρνηση με τη προσπάθειά της – όπως λέει – να βοηθήσει τους δανειολήπτες. Προχωράει ακάθεκτη στη δημιουργία των περίφημων ΚΕΠ δανειοληπτών, τα οποία θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και – όπως διαβάζουμε – θα προσληφθούν για να τα επανδρώσουν, περί τα 120 άτομα. Τα ΚΕΠ αυτά – λέει – θα ενημερώνουν τους δανειολήπτες για τα δικαιώματά τους και θα τους προτείνουν λύσεις και βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες. Και όλα αυτά θα γίνουν με χρήματα του ΕΣΠΑ, μόνο και μόνο για να ενημερώνονται οι δανειολήπτες για τα δικαιώματά τους.

Όμως οι δανειολήπτες γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματά τους. Γιατί τόσα χρόνια προσπαθούσαν μόνοι τους ή με βοήθεια από το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες που τους φλόμωναν με δάνεια και υπέρογκες δόσεις, με απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με δήθεν ρυθμίσεις και με δήθεν βοήθεια, η οποία όπως ήταν πάντα προς τα συμφέροντα των τραπεζών και ποτέ των δανειοληπτών.
Αν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους δανειολήπτες, και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος, ας απελευθερώσει τη δωρεάν νομική βοήθεια. Γιατί είναι ένας μηχανισμός που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει, αλλά με τα κριτήρια που υπάρχουν, αν ένας δανειολήπτης έχει ένα σπίτι, ξεπερνάει το όριο των 5.000 ευρώ εισοδήματος και οι δικαστές αρνούνται να του παράσχουν το δικαίωμα στη δωρεάν νομική βοήθεια.
Οι δανειολήπτες γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματά τους και δεν χρειάζονται κανέναν πιτσιρικά να του κάνει τον συμβουλάτορα επειδή έχει παρακολουθήσει μερικά σεμινάρια και πλέον θεωρείται ότι έχει γνώσεις πάνω στα δάνεια και στις παγίδες που στήνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματά τους οι δανειολήπτες, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κλείνουν τα αφτιά τους στις φωνές των δανειοληπτών που ζητούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα από τράπεζες και κυβερνήσεις, τα οποία ποτέ δεν γίνονται. Το μόνο που γίνεται είναι οι αυθαίρετες αποφάσεις των τραπεζών και η δυνατότητα που τους δίνει η κυβέρνησης να αποφασίζουν και να διατάζουν εις βάρος των δανειοληπτών για το ποιος θα πάρει το πολυπόθητο πιστοποιητικό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και ποιος όχι, ποιος θα διατηρήσει το σπίτι του και ποιος όχι, ποιος θα το χάσει από την πλειστηριασμό ή τη κατάσχεση και ποιος όχι.
Και φαίνεται πολύ καλά γιατί η κυβέρνηση, αντί να απελευθερώσει τη δυνατότητα της δωρεάν νομικής βοήθειας και στους δανειολήπτες, αντίθετα στήνει – και με χρήματα του ΕΣΠΑ μάλιστα – έναν νέο μηχανισμό διορισμών ημετέρων για να βολέψει τα κομματικά παιδιά της με ευρωπαϊκή χρήματα, που θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα στη πραγματική οικονομία.
Αντί όμως να πράξη το απαραίτητο και το αναγκαίο, χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα για να στήσει έναν νέο μηχανισμό διορισμών για κάτι που έχει ήδη τελειώσει. Τη βοήθεια προς τους δανειολήπτες. Τη στιγμή μάλιστα που έχει παραδώσει όλη την εξουσία για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες κι έχει αφήσει εντελώς ανυπεράσπιστους τους δανειολήπτες να παλεύουν μόνοι τους απέναντι στα αρπακτικά των distress funds. Μια βοήθεια είχε οι δανειολήπτες, τη δωρεάν νομική βοήθεια, κι αυτήν τους την στερεί η κυβέρνηση με απώτερο σκοπό να στήσει τα δήθεν ΚΕΠ δανειοληπτών για να βολέψει τα παιδιά της. Και μετά, θα βγαίνει ο πρωθυπουργός προεκλογικά να λέει ότι έσωσε τις περιουσίες των δανειοληπτών, ενώ το μόνο που θα έχει κάνει θα είναι να έχει βολέψει όσα κομματικά παιδιά του μπόρεσε μέσα στα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός.