Τελειώνουν οι ελληνικές τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Θολό διαφαίνεται το τοπίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι εξελίξεις και η διάσωσή του, η επιστροφή των καταθέσεων και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου, έχουν απόλυτη σχέση και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η οποία όμως έχει βαλτώσει. Οι καθυστερήσεις αποβαίνουν εις βάρος της διάσωσης και της ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, έτσι όπως είναι η κατάσταση, είναι παντελώς αβέβαιη η διάσωση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αυτό βέβαια, αν μπορούν παραμείνουν τέσσερις. Γιατί αν συνεχιστεί η κατάσταση, πολλοί βλέπουν ως περισσότερο από πιθανό, το σενάριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να υποχρεωθούν σε συγχώνευση για να μπορέσουν να διασωθούν και να διατηρηθούν εν ζωή.

Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι ο πλέον συγκεντρωτικός παγκοσμίως. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ελέγχουν το 95% της αγοράς. Κι αυτό τη στιγμή που π.χ. στην Γερμανία, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ελέγχουν το 59% της αγοράς.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα συγχώνευση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να επιλύσουν τα μεγάλα τους προβλήματα, όπως οι διοικητικές κρίσεις, η διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Αλλά οι λύσεις σε αυτά τα καυτά προβλήματα καθυστερούν. Και όσο ο SSM βλέπει αυτές τις καθυστερήσεις, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να ζητήσει – ή μάλλον να απαιτήσει – να γίνουν συγχωνεύσεις των τραπεζών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Αν όμως γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να μετατραπούν σε ολιγοπώλιο.

Όλα αυτά όμως είναι απλά και μόνο σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου, ώστε όπως λέει και ο λαός, «κουβέντα να γίνεται». Αυτό που είναι ορατό είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια προς την αποτυχία. Και άρα, σε ένα διάστημα 8-12 μηνών θα υπάρξει η έντονη και επιτακτική ανάγκη να επανασχεδιαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μηδενική βάση. Βέβαια, ήδη θα έχουν καταλάβει τις διοικητικές θέσεις των τραπεζών τα ξένα στελέχη όπως έχουν επιβάλει οι δανειστές. Οπότε, το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή η αποτυχία διάσωσής τους και η πώλησή τους σε ξένα κεφάλαια και σε ξένες τράπεζες αποτελεί πλέον μία βεβαιότητα.

Όλα αυτά βέβαια μετά από χρόνια κοροϊδίας των Ελλήνων καταθετών και δανειοληπτών, μετά από τα εκατομμύρια που έχουν πληρώσει σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις οι Έλληνες πολίτες, μετά από τόσο κλέψιμο και απατεωνιές που έχουν κάνει εις βάρος όλων των Ελλήνων πολιτών που έχουν εξαπατήσει εδώ και χρόνια.