Να μας πει και για τις διαταγές πληρωμής και για τους πλειστηριασμούς της Πειραιώς ο Σάλλας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σαν Μεσσίας εμφανίστηκε τελευταία ο επίτιμος πλέον πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας προτείνοντας το μοντέλο «πώλησης και επαναμίσθωσης» του ακινήτου, για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Ξαφνικά, ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος πρόλαβε κι εγκατέλειψε το πλοίο πριν αυτό βυθιστεί ή πριν πάρει άλλος – κάποιος που θα βάλουν οι δανειστές το τιμόνι, ξέχασε σε πόσους πλειστηριασμούς συμμετείχε επί των ημερών της προεδρίας του η Τράπεζα Πειραιώς. Ξέχασε πόσοι πελάτες και δανειολήπτες της Πειραιώς, που στο παρελθόν εμπιστεύτηκαν τον ίδιο και τη διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας έχασαν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς που έκανε η συγκεκριμένη τράπεζα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη κατάσταση του δανειολήπτη ο οποίος έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Τότε ο επίτιμος πλέον πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς δεν έδειξε καμία ευαισθησία απέναντι στους δανειολήπτες που η τράπεζά του τους άρπαζε τα σπίτια. Αλλά τώρα που εγκατέλειψε το πλοίο και τη θέση μάχης που κατείχε, τώρα που έχει φύγει από τα πράγματα, νοιάζεται δήθεν για τους δανειολήπτες και ζητά από τις τράπεζες να προτείνουν πιο καλές ρυθμίσεις προς όφελος των δανειοληπτών.

Κροκοδείλια δάκρυα τα λέει αυτά ο λαός. Καθόλου δε νοιάζεται για τους δανειολήπτες ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Μόνο για το τραπεζικό σύστημα ενδιαφέρεται και για τη διάσωσή του. Αλλά αυτό είναι ένας στόχος που, έτσι όπως το πάνε οι τράπεζες και με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζουν, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Γι αυτό και κινδυνεύουν. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κ.Σάλλα και όχι οι δανειολήπτες και πώς θα μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους. Τα άλλα όλα υπέρ των δανειοληπτών που λέει και ανακοινώνει ο κ.Σάλλας είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς βλέπει ότι οι τράπεζες καταρρέουν και ο ίδιος θα χάσει την οποιαδήποτε επιρροή και βλέψεις που έχει για το μέλλον.

Οπότε, τι θέλει να μας πει ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς; Ότι θέλει να διαγραφούν οι οφειλές των δανειοληπτών προς τις τράπεζες; Και ξεχνάει σε πόσους πλειστηριασμούς συμμετείχε τα δύο τελευταία χρόνια η Πειραιώς ως και σήμερα και πόσες διαταγές πληρωμής είχε εκδώσει σε βάρος των δανειοληπτών;

Πληροφορούμε τον κ.Σάλλα ότι οι δανειολήπτες δεν είναι επαίτες και δεν ζητιανεύουν τίποτα. Αυτό το οποίο θέλουν – κι αν ο κ.Σάλλας τιμάει τον λόγο του και τη θέση του, να το προτείνει και να πιέσει να γίνει – είναι να εκκαθαριστούν οι οφειλές από τις παρανομίες που έχουν οι δανειακές συμβάσεις και να τιμωρηθούν οι τραπεζίτες για την μη τήρηση του νόμου περί παράνομου πλουτισμού και την μη τήρηση των κοινοτικών οδηγιών που έγιναν νόμος του κράτους.

Αυτή είναι η μόνη λύση. Μια λύση που θα διασώσει τα σπίτια των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και τα αρπακτικά των distress funds, αλλά και χρήματα θα μπουν στα ταμεία των τραπεζών. Και μάλιστα πολύ περισσότερα από όσα θα πάρουν οι τράπεζες από τα distress funds, που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των κοψοχρονιά.