Ορατό το τέταρτο μνημόνιο

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με το μαχαίρι στο λαιμό βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000.000 πολίτες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα, καθώς τα προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς από καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα η βόμβα να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία όμως ή αδυνατεί η δεν θέλει να βρει λύσεις που θα προστατεύουν τους Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες από τις δυσμενείς συνέπειες της έκρηξης αυτής της βόμβας.

Το ομολογούν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. «Κρίσεις υπερχρέωσης σαν τη δική μας αντιμετωπίζονται αυτόματα, χωρίς χρονοτριβή και με ριζοσπαστικό τρόπο, αλλιώς κακοφορμίζουν δημιουργώντας ανυπέρβλητα αδιέδοξα και επαναλαμβανόμενους φαύλους κύκλους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν θετική κατάληξη». Επισημαίνουν επίσης ότι: «Η διαχείριση του προβλήματος της χώρας είναι μια υπόθεση αλλεπάλληλων χαμένων ευκαιριών οι οποίες προσφέρθηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους». Κι εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την έντονη ανησυχίας τους ότι και στην παρούσα πολιτική περίοδο βιώνουμε την απώλεια μιας ακόμη ευκαιρίας.

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής είχε έτοιμη τη λύση, αλλά σπατάλησε κρίσιμο πολιτικό χρόνο, οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο, αφήνοντας την «καυτή πατάτα» στον επόμενο. Αυτός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που ζούσε στον κόσμο του με φαντασιώσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν», αλλά μας οδήγησε μόνο σε μνημόνια και ασφυκτικά μέτρα. Παρέδωσε την εξουσία στη κυβέρνηση Παπαδήμου, που προσπάθησε να κάνει κάτι αλλά θυσιάστηκε στην αδημονία του Αντώνη Σαμαρά να κυβερνήσει. Τα «Ζάππεια» του Σαμαρά γκρεμίστηκαν από το πολιτικό κόστος και ακολούθησε η πολλά υποσχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που γκρέμισε ό,τι είχε απομείνει ακόμα όρθιο.

Η ελληνική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό καταρρακωμένη, οι φορολογούμενοι ασφυκτιούν από την υπεφορολόγηση και κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να εμποδίσει ακόμη και ώριμες επενδύσεις, ενώ η Ελλάδα έχει βγει από τον χάρτη των διεθνών επενδύσεων, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα είναι απαγορευμένη ζώνη, μια περιοχή που υψώνει τείχη και δεν ευνοεί τις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή κανείς δεν ελπίζει σε σωτηρία από τον επερχόμενο σωτήρα Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί και η τελευταία ευκαιρία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας καθώς οι δανειστές έχουν ήδη έτοιμο το τέταρτο μνημόνιο, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η 4η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, μετά από δις ευρώ που πλήρωσαν ήδη τις τρεις προηγούμενες φορές οι Έλληνες πολίτες. Κι αν δεν υπάρξει λύση, το μόνο που θα μείνει από τη χώρα, θα είναι συντρίμμια και πολίτες μέσα στη φτώχεια με τα αρπακτικά να έχουν αρπάξει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων.