Ίδιο προϊόν με νέο περιτύλιγμα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το παλιό σύνθημα «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις» επανέρχεται στην επικαιρότητα με νέο περιτύλιγμα, λίγο πιο ευρωπαϊκό και βαφτισμένη στην αριστερίστικη κολυμπήθρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σκοπός της επαναφοράς είναι τα αδήλωτα εισοδήματα. Τα λεφτά που δήθεν βρίσκονται στο εξωτερικό, σε off shore, σε φορολογικούς παραδείσους, για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να παταχθεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων που τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν, λες και κανείς από ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα δεν ήξερε τόσα χρόνια ποιοι είναι όλοι αυτοί και πόσοι είναι. Μια χαρά γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί ποιοι είναι αυτού που φοροδιαφεύγουν επί τόσα χρόνια. Είναι αυτοί στους οποίους οι κυβερνήσεις αναθέτουν δημόσια έργα, αναθέτουν νοσοκομεία, αναθέτουν τα πάντα. Είναι αυτοί με τους οποίους τόσα χρόνια το πολιτικό μας σύστημα, οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και οι βουλευτές όλων των κομμάτων βρίσκονται σε δεξιώσεις και σε διάφορες τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, τσουγκρίζουν ποτήρια με σαμπάνια και τρώνε εις υγείαν του κορόιδου, που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό.

Και ψάχνουν τώρα να βρουν δήθεν για να φορολογήσουν, τα χρήματα που έχουν όλοι αυτοί στο εξωτερικό και σε μέρη όπου δεν φτάνει η τσιμπίδα της εφορίας. Και πώς ψάχνουν; Παρακαλώντας όλους αυτούς τους μεγαλοσχήμονες που τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν, να φέρουν τα χρήματά τους πίσω και να τους δώσουν και λίγα ψιχουλάκια για τα δημόσια ταμεία, για να λένε ότι δήθεν καταπολέμησαν τη φοροδιαφυγή.

Το κόλπο είναι απλό και ο στόχος ο ίδιος. Μας δείχνουν το καλάμι, ενώ στην άκρη του βρίσκεται το αγκίστρι με το δόλωμα, το οποίο εμείς πρέπει να τσιμπήσουμε.

Όλη αυτή η διαδικασία που σήμερα παρουσιάζεται δεν είναι για να πληρώσουν φόρο, και αυξημένο μάλιστα, όσοι μέχρι σήμερα έχουν φοροδιαφύγει. Το πρόβλημα δημιουργείται αν ο κάθε καταθέτης δεν έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να αιτιολογήσει από πού προέρχονται οι καταθέσεις αυτές. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι απώτερος σκοπός της κυβέρνησης και γενικότερα του πολιτικού συστήματος – γιατί δεν πρόκειται να καταργηθεί αυτό με νέα κυβέρνηση – είναι αντίστοιχοι έλεγχοι να περάσουν και σε όσους έχουν πολύ μικρότερες καταθέσεις για να καταλήξουν σε τελευταία ανάλυση σε μισθωτούς και συνταξιούχους των 500 και των 700 ευρώ.

Από όλη αυτή τη διαδικασία για τη δήθεν φορολόγηση των κρυμμένων θησαυρών στα εξωτικά νησιά της Καραϊβικής, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι το παραμύθι συνεχίζεται. Είναι κάτι όπως αυτό που είχε εφαρμοστεί πριν από 10-15 χρόνια για όσους είχαν  κάποιο  αυθαίρετο ακίνητο. Η  εκάστοτε κυβέρνηση καλούσε τον κόσμο να δηλώσει το αυθαίρετο ακίνητό του για να το γλιτώσει. Κι έτρεχε ο κόσμος να το κάνει. Αλλά το μόνο που έγινε είναι ότι το δήλωσε, το νομιμοποίησε, το πληρώνει μέχρι σήμερα, αλλά δικό του δεν έγινε ακόμα. Και σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει να του το πάρουν με πλειστηριασμούς.