Το παραμύθι της «αυτοκαταγγελίας»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν ξέρει κανείς αν θα’πρεπε να γελάσει ή να κλάψει με την ανικανότητα και τη προχειρότητα της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησής μας. Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά, είναι ότι αυτές τις γελοίες ιδέες που αποδεικνύουν την ανικανότητα των υπουργών της κυβέρνησης αλλά και των πλουσιοπάροχα αμειβόμενων κομματικών τους συμβούλων, είναι ότι όλοι αυτοί πληρώνονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού που έχει ματώσει επί έβδομη συνεχή χρονιά από τέτοιες ιδέες κομματικών συμβούλων, ενώ παράλληλα πληρώνει τους μισθούς τους μέσα από τα υπερβολικά σκληρά φορολογικά μέτρα.

Η νέα φαεινή ιδέα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των συν αυτώ συμβούλων, ακούει στο όνομα «αυτοκαταγγελία». Πού ακούστηκε ποτέ τέτοια χαζομάρα και μάλιστα από υπουργικά χείλη; Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση καλεί – για να μην πούμε παρακαλεί – όσους κλέβουν λεφτά από φοροδιαφυγή και τα κρύβουν σε σεντούκια ή σε φορολογικούς παραδείσους, να προσέλθουν και να τα δηλώσουν – να καταγγείλουν δηλαδή τον ίδιο τους τον εαυτό – για να πληρώσουν φόρο που φτάνει από το 50% ως το 60% του μη δηλωθέντος ποσού. Γιατί, λέει η κυβέρνηση, σε αντίθετη περίπτωση, θα τους βρει το υπουργείο Οικονομικών και θα τους τσακώσει.

Μα ποιους κοροϊδεύουν επιτέλους; Ποιος νομίζουν ότι μπορεί να πιστέψει αυτές τις αριστερίστικες αρλούμπες που ανακοινώνουν κάθε λίγο και λιγάκι; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ξεφεύγει εδώ και χρόνια από την εφορία και φυγαδεύει και ξεπλένει εκατομμύρια στο εξωτερικό, να πιστέψει ότι θα τον πιάσει αυτή η ανίκανη κυβέρνηση με κάτι τέτοιες εξυπνακίστικες σοφίες;

Γιατί δεν είναι μόνο η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησή μας που είχε αυτή τη φαεινή ιδέα. Την είχαν κι άλλοι έξυπνοι στο παρελθόν – μια και μόνο έξυπνους εκλέγουμε σ’αυτή τη χώρα – αλλά όσο είδαν οι προηγούμενοι τους φοροφυγάδες να έρχονται να αυτοκαταγγελθούν, άλλο τόσο θα τους δουν και οι τωρινοί. Γιατί όλοι αυτοί που κρύβουν τα χρήματά τους, δεν είναι χθεσινοί. Ούτε είναι τίποτα σπουδαγμένοι στο Χάρβαρντ ή ανερχόμενοι κομματικά. Αυτοί είναι μεγαλωμένοι μέσα στα φορολογικά παιχνίδια και κάτι τέτοιες εξυπνάδες περί «αυτοκαταγγελίας», μόνο γέλιο μπορεί να τους προκαλέσουν.

Όπως γέλιο προκαλεί και στους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενους η ανακοίνωση των μπόνους και των δώρων που θα έχουν όσοι θα χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις αγορές τους. Και θα προκαλέσει γέλιο γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος έχει άλλα, πολύ σοβαρότερα πράγματα να αντιμετωπίσει καθημερινά, που τον κάνουν να κλαίει από απελπισία.

Η κυβέρνηση λέει θα ανταμείβει όποιον κάνει τις καθημερινές αγορές του, αγοράζει δηλαδή τα απαραίτητα και λιγοστά πλέον τρόφιμα και είδη ανάγκης, με πιστωτική κάρτα. Θα κάνει κληρώσεις κάθε μήνα η κυβέρνηση – θα το ρίξει στη λοταρία δηλαδή – και θα κληρώνει κάθε μήνα για να μοιράζει στους τυχερούς 5 αυτοκίνητα από το στοκ των κατασχεθέντων στον ΟΔΔΥ, αλλά και λοταρίες για την απόκτηση ακινήτων του Δημοσίου.

Μα είναι εντελώς για γέλια και για κλάματα. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι για να έχεις πιστωτική κάρτα, πρέπει να έχεις και χρήματα. Κι αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα εκατομμυρίων Ελλήνων είναι ότι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα προς το ζειν. Συνεχώς μειώνουν τα προϊόντα που αγοράζουν από τα σούπερ-μάρκετ και από τη λαϊκή. Και θα τους χαρίσει η κυβέρνηση ένα αυτοκίνητο για να έχουν να πληρώνουν τη πανάκριβη βενζίνη, τα πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, την πανάκριβη ασφαλιστική εταιρεία και τα ΚΤΕΟ; Και πώς θα κληρώνει ακίνητα του Δημοσίου η κυβέρνηση, αφού όλη η ακίνητη περιουσία του κράτους θα περάσει στο υπερταμείο για να ξεπουληθεί  διά της «αξιοποίησής» του.