Να ενδιαφερθείτε και για τους δανειολήπτες ο κ.Στουρνάρα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνεχίζεται η προσπάθεια από τη κυβέρνηση και τον όψιμο φίλο της, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να ανοίξουν τις πύλες της χώρας στα κοράκια των distress funds που αδημονούν να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών. Με τη σειρά τους αγωνιούν και οι τράπεζες που βλέπουν ότι οι καταθέτες τους έχουν γυρίσει τη πλάτη και όσα ψέματα και υποσχέσεις κι αν δίνουν στη δημοσιότητα για δήθεν σταθερότητά τους, κανείς δεν συγκινείται για να καταθέσει τα χρήματά του στα ταμεία των τραπεζών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου στις τράπεζες είναι απολύτως δικαιολογημένη γιατί οι τράπεζες από τη πρώτη στιγμή της κρίσης όχι μόνο γύρισαν τη πλάτη τους στους δανειολήπτες, αλλά επιδόθηκαν και σε ένα ανελέητο κυνηγητό των δανειοληπτών με απειλές και τρομοκρατία για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Η κυβέρνηση βλέπει από την άλλη πλευρά ότι, όσο το οικονομικό κλίμα της χώρας είναι δυσμενέστατο, επενδύσεις δεν πρόκειται να δει ούτε με το κιάλι. Κι έτσι, οι μόνοι που δείχνουν διατεθειμένοι να «επενδύσουν» στη χώρα, είναι τα αρπακτικά των distress funds που θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών.

Και για να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη και τους δανειολήπτες για την επέλαση των αρπακτικών των distress funds, κυβέρνηση και Γ.Στουρνάρας οργανώνουν διάφορες συναντήσεις τους με εκπροσώπους αυτών των distress funds, τα οποία ενδιαφέρονται να βάλουν χέρια σε πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι συναντήσεις εκπροσώπων των distress funds με στελέχη των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν ήδη. Και τα κοράκια κάνουν γνωστή την ανυπομονησία τους να αρπάξουν τα κόκκινα δάνεια για ψίχουλα. Κι αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να πασάρουν στον κόσμο την λύση της σωτηρίας των τραπεζών μέσω των distress funds.

Από την άλλη, ο λαλίστατος Γ.Στουρνάρας, πιέζει ώστε να ενεργοποιηθούν τα distress funds με τη δικαιολογία ότι πρέπει να μπουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες και τα distress funds είναι τα μόνα που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. «Εδώ χρειαζόμαστε να έρθει ξένο κεφάλαιο. Και οι τράπεζες μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης». Αυτό δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας στη πρόσφατη επίσκεψή του στη Βουλή. Και όπως λέει επίσης δημοσίως, πρέπει να τελειώσει ο μύθος για «κοράκια» και «γύπες», διότι όσο προστατεύει ο νόμος τον δανειολήπτη, όταν το δάνειό του είναι σε τράπεζα, άλλο τόσο θα τον προστατεύει όταν το δάνειό του πάει σε fund.

Τότε, γιατί κύριε Στουρνάρα, περιμένουν όλοι οι Έλληνες τραπεζίτες, και ζητάνε με επιμονή, να γίνει νέο νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα τραπεζικά στελέχη – και άρα και τα στελέχη των funds – από τη δικαιοσύνη, για ενέργειες που όπως λένε, θα πρέπει να κάνουν για να πιέσουν τους δανειολήπτες και να τους αναγκάσουν – δηλαδή να τους εκβιάσουν – να πληρώσουν τα δάνειά τους για να μην χάσουν τα σπίτια τους; Ποια είναι η προστασία που περιμένουν οι τραπεζίτες από το νόμο και ποιες είναι αυτές οι ενέργειες που πρόκειται να κάνουν στο πλαίσιο της «επιθετικής» τους στρατηγικής για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια; Και θα ισχύσει για τα distress funds ότι πρόκειται να ισχύσει και για τους τραπεζίτες; Θα μας δώσει μια απάντηση σ’αυτό ο κ.Στουρνάρας που προσπαθεί να πείσει με ψέματα τους Έλληνες δανειολήπτες ότι δήθεν προστατεύεται η κύρια κατοικία τους;

Αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αποδείξει περίτρανα ποιος είναι ο ρόλος του. Αντί να ελέγχει τις τράπεζες για παρανομίες, επιβολή παράνομων όρων στις δανεικές συμβάσεις και παράβαση κοινοτικών οδηγιών, κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει τις τράπεζες, να αναβαθμίσει το ρόλο τους νομικά με τους δήθεν Κώδικες Δεοντολογίας. Και μετά θέλουν με αυτήν την πολιτική που υπάρχει και υποστηρίζουν πολιτικά κόμματα και τράπεζες να επιστρέψουν οι καταθέσεις. )