Εκατομμύρια σε λίγους και φτώχεια στους πολλούς

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σμήνος περνούν πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται σε τσέπες υψηλόβαθμων στελεχών του πολιτικού και οικονομικού τόξου, τη στιγμή που στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχουν ανεργία και φτώχεια.

Όπως διαβάζουμε, ενώ οι δανειστές πετούν από την Εθνική Τράπεζα τη νυν πρόεδρο της τράπεζας Λούκα Κατσέλη για να βάλουν κάποιον δικό τους να την ελέγχει, η κ.Κατσέλη δεν πρέπει να είναι καθόλου στεναχωρημένη για την εξέλιξη αυτή. Γιατί όπως φαίνεται θα πάει στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, με τη λήξη της θητείας του κ. Γ. Παπουτσή.

Αργεί επίσης η τοποθέτηση του κ.Κατσικιώτη στην κορυφή της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως ακούγεται, ο λόγος είναι ότι του φαίνεται χαμηλή η αμοιβή. Αλλά άλλοι λένε ότι πρέπει πρώτα να διευθετήσει τις επαγγελματικές υποθέσεις του.

Αυτό που μένει όμως είναι ότι η διαδικασία επιλογής νέων μελών Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, η οποία κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους περίπου 300 χιλ. ευρώ.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά… Τα ίδια γίνονται και στην πολιτισμένη Ευρώπη καθώς η Κομισιόν πληρώνει από το 2014 μισθό 8.330 ευρώ το μήνα σε στελέχη που έχουν αποχωρήσει – ανάμεσά τους και η Μαρία Δαμανάκη – προκειμένου να μην… ενταχθούν σε κάποιον ανταγωνιστικό οργανισμό. Αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν ήδη προσληφθεί σε υψηλές θέσεις εταιρειών, με μεγάλες απολαβές, ως μάνατζερ. Η λίστα με τους Επιτρόπους που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το «ταμείο» της ΕΕ:

Χοακίν Αλμούνια Αμάν, Ισπανία

Λάζλο Αντόρ, Ουγγαρία

Τόνιο Μποργκ, Μάλτα

Ντατσιάν Τσιόλος, Ρουμανία

Μαρία Δαμανάκη, Ελλάδα

Κάρελ Ντε Γκουχτ, Βέλγιο

Γιάτσεκ Ντομινίκ, Πολωνία

Στέφαν Φούλε, Τσεχία

Κόνι Χέντεγκααρντ, Δανία

Σίιμ Καλάς, Εσθονία

Γιάνουζ Λεβαντόφσκι, Πολωνία

Φερντινάντο Νέλι Φερότσι, Ιταλία

Αντρίς Πίεμπαλγκς, Λετονία

Γιάνεζ Ποτότσνικ, Σλοβενία

Αλγκιρντάς Σεμέτα, Λιθουανία

Ανδρούλλα Βασιλείου, Κύπρος

Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καταπολεμήσει με την επιβολή λιτότητας τα οικονομικά προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και επιβάλλει μνημόνια και μέτρα φτώχειας για να έρθει η ανάκαμψη.