Σκάνδαλο με θύματα τους δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Βιάζονται Σταθάκης και Τσακαλώτος να εγκαινιάσουν την αχρείαστη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, η οποία εκτός από αχρείαστη, αποτελεί και ένα καραμπινάτο σκάνδαλο. Γιατί με την ίδρυση της γραμματείας, η Πανγαία φαίνεται πώς βάζει στη τσέπη της 7 εκατ. ευρώ εις βάρος των φορολογούμενων, που θα πληρώσουν το πακέτο.

Η υπηρεσία θα στεγαστεί στο θρυλικό κτίριο του Κεράνη, με ιστορία 17 ετών, το οποίο αγοράστηκε από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, και περιήλθε στην κυριότητα του κράτους. Στη συνέχεια, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, πουλήθηκε στην Εθνική Πανγαία μαζί με άλλα 13 κτίρια, έναντι τιμήματος 115,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εκμίσθωσε το ακίνητο στο ελληνικό Δημόσιο με τη διαδικασία sale and lease- back. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρυφων Αλεξιάδης άνοιξε το θέμα αξιοποίησης του κτιρίου του Κεράνη το περασμένο καλοκαίρι, με την προσδοκία να μειώσει τα έξοδα εκμίσθωσης που πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών για τις υπηρεσίες, οι οποίες, μάλιστα, είναι διάσπαρτες στην Αττική. Κάτι που ο Τρ.Αλεξιάδης το έκανε σημαία, αλλά διαπιστώθηκε ότι το κτίριο δεν ήταν κατάλληλο για υπηρεσίες του υπουργείου. Όμως η απόφαση για να μεταφερθεί η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που είχαν υποβάλει έκθεση στον υπουργό Οικονομικών διατύπωναν τις αντιρρήσεις τους για την αξιοποίηση του ακινήτου Κεράνη. Για παράδειγμα πρόκειται για τη μοναδική σύμβαση που προβλέπει ότι ο μισθωτής δηλαδή το Δημόσιο – θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου ενώ όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις προβλέπουν ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει την υποχρέωση της συντήρησης του κτιρίου. Το κόστος μίσθωσης του κτιρίου Κεράνη ανέρχεται στα 6,85 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν σήμερα το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει από 6 ευρώ έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το κτίριο έχει μόλις 257 τ.μ. για τη χρήση διατήρησης αρχείων της υπηρεσίας με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι πιθανόν να χρησιμοποιούν τα γραφεία τους ως χώρο αποθήκευσης αρχείων. Οι κοινόχρηστοι χώροι στο κτίριο του Κεράνη ανέρχονται στο 35%, όταν στα υπόλοιπα κτίρια του Δημοσίου το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%. Η συμφωνία προβλέπει τη προσαύξηση του μισθώματος ίση με το ετήσιο ευρωπαϊκό εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν η πλειονότητα των μισθώσεων του Δημοσίου έχει παγωμένα μισθώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος στην εταιρεία Πανγαία ανέλαβε πρόσφατα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, επειδή το κτίριο μισθώθηκε από το Μάιο ου 2014, το υπουργείο Οικονομίας θα πληρώσει και όλα  τα προηγούμενα ενοίκια, που ανέρχονται συνολικά σε 6.643.260 ευρώ

Όλα αυτά τα λεφτά θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους σε έναν μόλις άνθρωπο που έτυχε να έχει ένα κτίριο. Ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να εξοικονομηθούν αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να κάνει νόμο του κράτους τη δωρεάν νομική βοήθεια ανεξάρτητα από το τεκμαρτό εισόδημα. Κι όλα αυτά τα λεφτά θα έμεναν στα ταμεία του κράτους για να πληρωθούν συντάξεις, να δοθεί βοήθεια σε άπορους ή να πληρωθούν δικηγόροι για όσους δεν έχουν λεφτά αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν νομικά τις τράπεζες.