Φέσωσε τους Έλληνες ο Σταθάκης και άλλαξε υπουργείο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μια μέρα πριν αλλάξει υπουργείο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, φέσωσε τους Έλληνες φορολογούμενους με 7 εκατ. ευρώ που έκανε δώρο στην Πανγαία με διευθυντή τον Γιώργο Πρωτόπαπα, τον πρώην ΠΑΣΟΚτσή υπουργό και εργατοπατέρα, για να ιδρύσει τα ΚΕΠ δανειοληπτών.

Αυτά τα ΚΕΠ δανειοληπτών, και επισήμως αποκαλείται Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και ουσιαστικά είναι άχρηστα καθώς έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα κατασπαράξουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ΕΣΠΑ, για να βολευτούν τα παιδιά των ημετέρων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται στην ουσία για μια υπηρεσία της οποίας ο ρόλος δεν θα είναι τίποτε άλλο από διακοσμητικός.

Γιατί αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να βοηθήσει τους δανειολήπτες, θα έκανε νόμο του κράτους τη δωρεάν νομική βοήθεια χωρίς εξάρτηση από το τεκμαρτό εισόδημα. Και θα μπορούσε να δώσει τα λεφτά του ΕΣΠΑ για κοινωνικά επιδόματα. Αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός της. Αλλιώς, ούτε τα distress funds θα έφερνε, ούτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Γι αυτό και πρόκειται για ένα καραμπινάτο σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, για την ίδρυση μιας υπηρεσίας που ούτε πραγματικό αντικείμενο θα έχει, ούτε απαραίτητη είναι από τη στιγμή που μαζί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα θεσμοθετηθεί και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να βγάλουν από τη μέση και το τελευταίο ανάχωμα που είχαν οι δανειολήπτες για να προσφύγουν, να ζητήσουν βοήθεια και να δικαιωθούν, αυτό της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία είχε βγάλει αρκετές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών και είχε σβήσει μεγάλο μέρος ή και ολόκληρο το χρέος κάποιων δανειοληπτών προς τις τράπεζες. Κι επίσης είχαν εκδοθεί αποφάσεις, μετά από προσφυγές δανειοληπτών, που καθιστούσαν τις τράπεζες συνυπεύθυνες για τη κατάσταση των κόκκινων δανείων των δανειοληπτών αυτών.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτό που χρειάζονται στην πραγματικότητα οι δανειολήπτες είναι να γίνει νόμος του κράτους η δωρεάν νομική βοήθεια απαλλαγμένη από τη θηλιά του τεκμαρτού εισοδήματος. Αντί λοιπόν να πριμοδοτήσει η κυβέρνηση με 7 εκατ. ευρώ την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να της δώσει και ακόμη πολλά εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για να λειτουργήσει, θα μπορούσε κάλλιστα να εξοικονομήσει η κυβέρνηση όλα αυτά τα εκατομμύρια και όλα αυτά τα λεφτά θα έμεναν στα ταμεία του κράτους για να πληρωθούν συντάξεις, να δοθεί βοήθεια σε άπορους ή να πληρωθούν δικηγόροι για όσους δεν έχουν λεφτά αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν νομικά τις τράπεζες.

Αλλά και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει άλλο δρόμο από αυτόν που πραγματικά θα βοηθούσε τους δανειολήπτες δείχνει καθαρά το τι ήθελε να κάνει η κυβέρνηση. Να πουλήσει τα κόκκινα δάνεια στα ξένα funds και να παραδώσει τις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών στους δανειστές.