Ξεκίνησε η αρπαγή των σπιτιών των Ελλήνων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στον ανασχηματισμό και τις αμερικανικές εκλογές, η ελληνική κοινή γνώμη κατευθύνεται – με τη βοήθεια και των ΜΜΕ – σε δευτερεύοντα ζητήματα, για να μην προσέξουν τα φλέγοντα ζητήματα. Κι αυτά είναι η δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη και οι αρπαγές σπιτιών η διαδικασία για τις οποίες ξεκίνησε ήδη με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ετοιμάζονται, αλλά και με τις τράπεζες που απαιτούν τα σπίτια των δανειοληπτών, κάτι που εντείνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες και το καρπούζι και το μαχαίρι.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της για χρέος σε πιστωτική κάρτα ύψους 12.000 ευρώ, που όμως έφτασε στις 22.000 ευρώ με τους τόκους. Η γυναίκα, όπως καταγγέλλει, ζει με τον τρόμο των πλειστηριασμών, ενώ από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ αργά, η τράπεζα της τηλεφωνεί, την απειλεί και την τρομοκρατεί και πια έχει φτάσει σε σημείο να ζει με ηρεμιστικά χάπια. Και της λένε μάλιστα ότι θα της κάνουν τη χάρη να της δώσουν και ρέστα από την αρπαγή του σπιτιού της για να καλυφθεί η οφειλή της. «Ξεκινήσαμε από τις 12.000, και τώρα έχουμε πάει με τους τόκους στις 22.000. Ίσως και παραπάνω. Θα έπρεπε να κοπούν οι τόκοι και να δώσουν μία δυνατότητα να αποπληρωθεί το χρέος σιγά-σιγά. Δεν φταίει όλος ο κόσμος. Δεν έγιναν ξαφνικά όλοι οι Έλληνες αναξιόπιστοι», δηλώνει η γυναίκα που ήταν στέλεχος μεγάλων εταιρειών. Το στεγαστικό της δάνειο με το οποίο είχε αποκτήσει το σπίτι, κατάφερε να το αποπληρώσει πριν από έξι χρόνια, λίγο πριν βγει στη σύνταξη, με την οποία ζει σήμερα.

Κι από την άλλη, κυβέρνηση και τράπεζες προσπαθούν να ξεγελάσουν τη κοινή γνώμη με δηλώσεις, ανακοινώσεις και ειδήσεις για κουρέματα δανείων ή ρυθμίσεις για τον συνεργάσιμο ή μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και πολλά ακόμη τέτοια ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι τα σπίτια των δανειοληπτών αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο από τις τράπεζες. Κι ακόμα δεν μπήκαν στο χορό τα distress funds. Αυτή είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα και η  αλήθεια. Για την οποία κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής δεν βγαίνει να μιλήσει, να καταγγείλει ή να διαμαρτυρηθεί. Αντίθετα αναλώνονται όλοι σε δηλώσεις για τον ανασχηματισμό και διάφορα άλλα τέτοια δευτερεύοντα, αλλά κανείς δεν αγγίζει τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τους δανειολήπτες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Κάνουν τα στραβά μάτια και κρύβουν ότι κι αυτοί υποστηρίζουν τα ίδια πράγματα. Τη διάσωση των τραπεζών με κάθε κόστος ακόμα κι αν αυτό είναι να χάσουν τα σπίτια τους οι Έλληνες. Ούτε κουβέντα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έρχονται σαν καταιγίδα για να παρασύρουν τα σπίτια των Ελλήνων.