Κλοτσηδόν εκτός ΔΕΗ οι μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με τις κλωτσιές πετάει από τη ΔΕΗ ο νέος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μεγάλο αριθμό εργαζομένων που, ενώ έχουν δικαίωμα, δεν θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στη ΔΕΗ δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας πέραν του οποίου ο εργαζόμενος πρέπει να συνταξιοδοτηθεί. Γι αυτό και η όποια κίνηση της διοίκησης για την απομάκρυνση αυτού του προσωπικού, του ανέρχεται σε 200 άτομα, θα έχει χαρακτήρα ομαδικών απολύσεων, όπως λέει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Μετά την ψήφιση του νόμου 4046/2012, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από εργαζόμενους στη ΔΕΗ μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς με τα νέα δεδομένα μειώνεται σημαντικά το ύψος της αποζημίωσης, του εφάπαξ που δικαιούνται. Κύκλοι της ΓΕΝΟΠ εκφράζουν την ανησυχία των εργαζόμενων μήπως υπάρξει κάποιο πρόγραμμα «υποχρεωτικής συνταξιοδότησης» για την κατηγορία αυτή των εργαζόμενων, με ορισμένους μάλιστα να θεωρούν ότι από τον Ιούνιο του 2017 η διοίκηση της ΔΕΗ θα εφαρμόσει πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων στοχευμένων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Πολλά ζητάνε ακόμη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από το νέο υπουργό Ενέργειας. Όπως:

-Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ και η εξέλιξη αυτού.

-Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και η αναγκαιότητα διασφάλισης τιμών εκκίνησης πάνω από το κόστος.

– Η μεταφορά του 17% των μετοχών της ΔΕH από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.

– Η παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και των δύο του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας για την χρονική περίοδο 1.1.2016 – 31.12.2023 επί 32.000 ώρες αντί 17.500 έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή

– Η κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο.

Αλλά καλό θα είναι, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να μην κρατούν και πολύ μεγάλο καλάθι. Όπως έσωσε την εθνική οικονομία ο Γ.Σταθάκης, με τον ίδιο τρόπο θα σώσει και την ενέργεια. Όπως έτρωσε το δρόμο στους δανειστές και στα distress funds, με τον ίδιο τρόπο θα στρώσει το δρόμο στους ξένους «επενδυτές» για να έρθουν να αγοράσουν τη ΔΕΗ σε φτηνή τιμή και χαμηλό κόστος, απαλλαγμένη από διάφορα φορτία, όπως πολλοί εργαζόμενοι, ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα κλπ κλπ. Να το περιμένουν οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπως το περιμένουμε όλοι. Αλλά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσουν, αν θα αντιδράσουν και πώς.