Ο λαός πληρώνει χρυσούς τους ημέτερους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ MPONIS XRISTOS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ MPONIS XRISTOS

Αλλεπάλληλες φοροκαταιγίδες πλήττουν κατά κύματα από το 2010 τους Έλληνες φορολογούμενους που έχουν δει μισθούς και συντάξεις να μειώνονται, εισοδήματα και επιχειρήσεις να χάνονται και την ανεργία να αυξάνεται. Όλες οι μνημονικές κυβερνήσεις, με μεγαλοστομίες και συναισθηματικά φορτισμένα λόγια καλούν τους φορολογούμενους να κάνουν υπομονή, να δείξουν σθένος και να συμβάλλουν ή να «βάλουν πλάτη» για να στηρίξουν τη χώρα σ’αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, για να μπορούν να καταβάλλονται ακόμα μισθοί και συντάξεις, για να σωθούν οι τράπεζες και να ξανάρθει η ανάπτυξη στη χώρα.

Αλλά αυτό το κάνουν μόνο οι απλοί πολίτες. Αυτοί που βγάζουν όλους αυτούς τους ωραίους λόγους, συνεχίζουν να τρώνε με χρυσά κουτάλια, τόσο οι ίδιοι όσο και οι φίλοι τους. Που αν δεν τους κάνουν υπουργούς και βουλευτές, τους προσλαμβάνουν σε μετακλητούς συμβούλους, γραμματείς και φαρισαίους για να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός τους παχυλούς μισθούς τους κι αυτοί να τρώνε και να πίνουν εις υγείαν του κορόιδου.

Η καταιγίδα φόρων που έχει πλήξει πολίτες και επιχειρήσεις από το 2010 έως και σήμερα, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, οδήγησε σε… μείωση των κρατικών εσόδων. Από το πρώτο μνημόνιο έως και σήμερα, έχουν επιβληθεί μέτρα συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ. Αλλά σύμφωνα με την Κομισιόν, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 9,2 δισ. ευρώ. Εν συνόλω οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιπέτειας της οικονομίας έχουν ψηφίσει μέτρα συνολικού ύψους 72,6 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο περικοπές δαπανών, νέους φόρους και ορισμένους νέους «τρόπους» αύξησης των εσόδων. Στην, μεν, περίπτωση της περικοπής δαπανών τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται απόλυτα επιτυχημένα, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την επιβολή όλων και περισσότερων φόρων σε μία οικονομία η οποία, ούτως ή άλλως, δεν φαίνεται να αντέχει να πληρώνει… επ’ άπειρον! Αναφορικά με τα μέτρα περιστολής δαπανών (για το διάστημα 2010-2016), αυτά ήταν ύψους 36,8 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες του προϋπολογισμού να έχουν συρρικνωθεί στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 33,1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα φορολογικά βάρη αυξήθηκαν την τελευταία επταετία από 30,8% του ΑΕΠ σε 37,6%, εξέλιξη που θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, τα βάρη για τους φορολογουμένους υπολογίζεται από την Κομισιόν να φθάσουν στο 37,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009 τα φορολογικά βάρη ανέρχονταν στα 73 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ όμως να βρίσκεται στα επίπεδα των 237,5 δισ. ευρώ. Σήμερα τα φορολογικά βάρη φθάνουν στα 65,7 δισ. ευρώ με συρρικνωμένο το ΑΕΠ, όπως προαναφέρθηκε, κατά 26%.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όλα αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αλλά στις τάξεις του ελληνικού λαού υπάρχουν αυτοί που μπορούν άνετα να πληρώσουν τις αυξήσεις φόρων σε καφέ, καπνό, υπηρεσίες και τρόφιμα. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως, όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά μειώνει καθημερινά τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Και, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ίδιο και η σημερινή, συνεχίζει το ίδιο παραμύθι για τη στήριξη της χώρας, αλλά από την άλλη μοιράζει σε ημέτερους τον αγώνα, το μόχθο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Γιατί πέρα από τη πρόσληψη ημετέρων, δημιουργεί και μια νέα νομενκλατούρα οικογενειοκρατίας, καθώς υπουργοποιεί τώρα και ζευγάρια. Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε το ζεύγος Θοδωρή Δρίτσα στο Ναυτιλίας και Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Μετανάστευσης. Τώρα διόρισε το ζεύγος Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Οικονομίας και Ράνια Αντωνοπούλου στο Καταπολέμησης Ανεργίας. Κι αν για κάποιους δεν τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο είναι θεμιτό να συγκεντρώνεται τόση εξουσία μέσα σε ένα σπίτι, σίγουρα τίθεται το ερώτημα γιατί ο ελληνικός λαός, που καθημερινά δίνει τον αγώνα της επιβίωσης, να πληρώνει δύο υπουργικούς μισθούς μέσα σε ένα σπίτι μαζί με όλες τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα; Άλλον κόσμο δεν έχει το κόμμα και πρέπει να βάζει τους υπουργούς δυο – δυο από το ίδιο σπίτι; Πώς μπορούν να μας μιλάνε για κατάρρευση εσόδων και ανάγκη λήψης νέων φορολογικών μέτρων, όταν κάνουν τέτοιες επιλογές; Πόσα λεφτά τον μήνα παίρνουν και οι δύο μαζί και πόσα λεφτά παίρνουν εάν,  ένα ζευγάρι δουλεύει στην ίδια δημόσια υπηρεσία; Και μαζί με αυτά, έχουμε να πληρώνουμε και όλους τους ημέτερους μετακλητούς συμβούλους, γραμματείς και φαρισαίους που ο ελληνικός λαός τους πληρώνει χρυσούς; Και κανείς από τους βουλευτές όλων των κομμάτων δεν αντιδρά σε τέτοιες κινήσεις. Κι αν το κάνουν, το κάνουν μόνο με κραυγές, δήθεν για να δείξουν ότι κάτι κάνουν. Αλλά από κει και πέρα τίποτα. Γιατί το μόνο που θέλουν είναι να έρθουν κι αυτοί στην εξουσία και να κάνουν τα ίδια και να διορίσουν τους δικούς τους κολλητούς. Γι αυτό δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν αυτοί οι διορισμοί ημετέρων. Επειδή όλοι τους είναι ίδιοι και θέλουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Να έρθουν στην εξουσία και να ζουν πλουσιοπάροχα εις βάρος του ελληνικού λαού.