Συνεχίζει το ξεπούλημα και από το νέο υπουργείο του ο Γ.Σταθάκης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όπου υπάρχει πρόβλημα για τους επενδυτές, ένας είναι αυτός που μπορεί να δώσει τη λύση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό Οικονομίας, και νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Αφού έσωσε την Οικονομία περικόπτοντας τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων φορολογούμενων, υπέρ των ξένων επενδυτών, τώρα πάει να σώσει και το περιβάλλον, ξεπουλώντας της Χαλκιδική και τους κατοίκους της, αλλά και την οικονομία της και τον τουρισμό της, στους επενδυτές μεταλλωρύχους.

Και όπως ακριβώς το προβλέψαμε, έτσι κι έγινε. Ο Γ.Σταθάκης, ως ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να δώσει το πράσινο φως για την μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Έδωσε δηλαδή την άδεια να συνεχιστεί η εξόρυξη εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλά και του τουρισμού της περιοχής που θα πληγεί από την εξόρυξη χρυσού. Ακριβώς όπως έσωσε τους δανειολήπτες, ρίχνοντάς τους στα νύχια των αρπακτικών των distress funds και των τραπεζών.

Από τη πρώτη στιγμή λοιπόν, ο Γ.Σταθάκης εγκαινίασε «νέα εποχή» ως προς την αντιμετώπιση της θυγατρικής του ομίλου Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός, με την τοποθέτησή του στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την απόφαση που υπέγραψε ο αντικαταστάτης του Π. Σκουρλέτη, βάσει  της οποίας «ξεπαγώνει» η κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς εγκρίθηκε το συμπληρωματικό-τροποποιητικό τεύχος του προσαρτήματος 4 της τεχνικής μελέτης του έργου.

Τέλη του περασμένου Μαΐου η Ελληνικός Χρυσός είχε υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών  του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους της τεχνικής μελέτης. Η αίτηση αυτή ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έγκριση αυτή- ουσιαστικά  ρουτίνας- παρέμενε στο συρτάρι του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα στο σύνολό της η μονάδα εμπλουτισμού να βρίσκεται «στον αέρα». Η απόφαση Σταθάκη επιτρέπει τη χωροθέτηση του εργοστασίου, αφότου προηγηθεί η επικαιροποίηση του φακέλου για την λήψη άδειας δόμησης από την Πολεοδομία.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 οπότε η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολ.

Το είπαμε και έγινε!!! Όπου υπάρχει πρόβλημα σε βάρος επενδυτή, παρουσιάζεται ο Γ.Σταθάκης για να κουνήσει το μαγικό του ραβδί και το πρόβλημα λύνεται, ως διά μαγείας. Από μάγος της οικονομίας, ο Γ.Σταθάκης έγινε τώρα μάγος του περιβάλλοντος. Και δυστυχώς, θα τον δούμε να κάνει κι άλλα τέτοια μαγικά στη διάρκεια της θητείας του.