Η εξουσία είναι πιο γλυκιά με δάνεια «ευρύτερης θεώρησης»

 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι «αριστερές» μάσκες έπεσαν με την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Δαρειώτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, όπου ουσιαστικά ομολόγησε το σκοτεινό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε δάνεια ή κούρεψε τεράστια οφειλή για την αγορά του ακινήτου της Κουμουνδούρου όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος.

Δάνεια «ευρύτερης θεώρησης» βάφτισε τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ.Δημητρίου για να καλύψει έτσι το χαρακτηρισμό «θαλασσοδάνεια», όπως είναι στην πραγματικότητα τα δάνεια που πήρε το κόμμα. Από την κατάθεσή του προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με επιστολές του προέδρου του κ. Τσίπρα να λαμβάνει δάνεια «εκτός χρηματοοικονομικών κριτηρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης». Την πρακτική αυτή την ακολούθησε με διαδοχικές επιστολές. Έλαβε δάνειο το 2014 με «υπόσχεση εμπράγματης εγγύησης» ένα ακίνητο το οποίο κατά το χρόνο που το δήλωνε είναι βέβαιο ότι δεν το είχε στην κυριότητα του και το οποίο υπό πολύ περίεργες και αδιαφανείς συνθήκες φαίνεται να επιχειρήθηκε να έρθει στην κυριότητά του. Προέκυψε ότι λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του ν. 4304/2014 της Κυβέρνησης Σαμαρά με τον οποίο μειώθηκε κατά 50% το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και προβλέφθηκε τα δάνεια να μην υπερβαίνουν το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο με πολύ προνομιακό επιτόκιο και ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να νομοθετηθεί ο περιορισμός καθώς ο σχετικός νόμος είχε ήδη ψηφιστεί στις επιτροπές της Βουλής. Η σημαντικότερη αποκάλυψη –ομολογία όμως από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε συναφθεί για την αγορά του κτιρίου της Κουμουνδούρου ενώ είχε καταγγελθεί και μάλιστα τέλος του 1995 είχε γίνει κατάσχεση από την «Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα» έτυχε μιας πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα ο κ. Δαρειώτης αποκάλυψε ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε φτάσει το 1998 σε ποσό άνω των 400 εκ. δραχμών  κουρεύτηκε κατά 60%  καθώς κατεβλήθησαν μόνο 175 εκ. δρχ. Το πρωτοφανές αυτό ύψος του «κουρέματος» και ενώ μάλιστα υπήρχε ακίνητο για την ικανοποίηση της απαίτησης καθιστά το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του είναι ο καθολικός διάδοχος της Ε.ΑΡ. το μοναδικό κόμμα που έτυχε μιας τέτοιας ευνοϊκής αντιμετώπισης. Βεβαίως ζητήθηκε να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα παραστατικά  καταβολής των μειωμένων  ποσών.

Από σήμερα και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κατήγορος.  Για το κτίριο στο οποίο εδρεύει στην Κουμουνδούρου έχει χαριστεί δάνειο ύψους 60% επί του οφειλομένου ποσού.

Οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες όχι μόνο για τα δεινά που έχει προκαλέσει και τα χιλιάδες ψέματα που είχε πει, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο της οικονομικής λειτουργίας του, τον τρόπο δανειοδότησης του και  την παράβαση των κανόνων χρηματοδότησης μετά από παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα. Κυρίως όμως οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες δανειολήπτες, τους οποίους όχι μόνο έχει εγκαταλείψει, αλλά μεθοδεύει και νομιμοποιεί τους ανήθικους τρόπους με τους οποίους τους αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους απέναντι σε τράπεζες και distress funds που τους απειλούν και τους εκβιάζουν και τους παίρνουν σπίτια και επιχειρήσεις με κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.