Ο Λ.Ζαγορίτης αδιαφορεί για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πλήρη αδιαφορία για τη σημερινή απελπιστική κατάσταση των Ελλήνων δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, που κινδυνεύουν να χάσουν τη κύρια κατοικία τους επιδεικνύει ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης. Ασχολείται με τις δανειακές συμβάσεις του αύριο και αδιαφορεί για τους σημερινούς δανειολήπτες, λες και υπάρχει κόσμος που θα μπορέσει, ή θα θελήσει μετά από όσα βλέπει να κάνουν τράπεζες και κυβερνήσεις, να πάρει στεγαστικό δάνειο για να αγοράσει σπίτι, όταν ξέρει ότι θα χρυσοπληρώσει τόσο το δάνειο όσο και τους πολλαπλούς φόρους.

Τη προηγούμενη εβδομάδα, με τη ιδιότητα του Συνήγορου του Καταναλωτή, ο Λ.Ζαγορίτης δήλωσε ότι: «Η ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές που προμηθεύονται ακίνητα για κατοικία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τα προβλήματα με τη διόγκωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας θα ήταν πολύ λιγότερα και στην Ευρώπη και, ιδίως, στην Ελλάδα, αν αυτό το θεσμικό πλαίσιο ερχόταν πολύ νωρίτερα. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που έρχεται να θεσπίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι βασικές και αυτονόητες υποχρεώσεις πλήρους προσυμβατικής ενημέρωσης του υποψήφιου δανειολήπτη».

Αλλά αυτά είναι για το μέλλον. Οι δανειολήπτες που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν να πληρώσουν εξαιτίας των παρανομιών των τραπεζών, περιμένουν από τον Συνήγορο του Καταναλωτή να προτείνει μια λύση για το σήμερα. Για το πώς θα προστατέψει αυτός ο δήθεν Συνήγορος του Καταναλωτή σήμερα τους σημερινούς δανειολήπτες και όχι τους μελλοντικούς που ανήκουν στη σφαίρα των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ο Λ.Ζαγορίτης τους γυρίζει κι αυτός επιδεικτικά τη πλάτη και τους παρατάει έρμαια στις αδηφάγες τράπεζες και στα αρπακτικά των distress funds, αντί να τους βοηθήσει, όπως οφείλει να κάνει ο όποιος Συνήγορος του Καταναλωτή σέβεται τον εαυτό του και τη θέση του.

Αλλά και ο Λ.Ζαγορίτης, όπως και τόσα άλλα στρατιωτάκια που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, συνεχίσουν τη κοροϊδία των δανειοληπτών με δήθεν μέτρα προστασίας για το μέλλον, όχι για να βοηθήσει τους μελλοντικούς δανειολήπτες – οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν – αλλά για να στρώσει το χαλί για τη νέα φουρνιά των ηγετών της χώρας που θα έρθουν κι αυτοί για να σώσουν τους Έλληνες δανειολήπτες. Γιατί αυτούς προσπαθεί να προστατέψει από τις τράπεζες και όχι τους μελλοντικούς δανειολήπτες, τους οποίους οι τράπεζες θα τους ψάχνουν με το τηλεσκόπιο.

Ο Λ.Ζαγορίτης βρέθηκε στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή μετά από πρόταση του τότε υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν μάλιστα επί σειρά ετών ευρωβουλευτής, αλλά αγνοεί ότι εδώ και χρόνια οι ελληνικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν κοινοτικές οδηγίες στις δανεικές συμβάσεις. Τώρα ο Κ.Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ που πρόκειται να γίνει κυβέρνηση. Και ο Λ.Ζαγορίτης φροντίζει ώστε να μην αντιμετωπίσει σαν κυβέρνηση η ΝΔ προβλήματα με κόκκινα δάνεια. Αλλά ο Λ.Ζαγορίτης είναι Νομικός παρ’ Αρείω Πάγω με μεγάλη δικαστηριακή εμπειρία και εξειδίκευση στο Αστικό, Εμπορικό και Ποινικό Δίκαιο, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του. Παράλληλα με την άσκηση συμβουλευτικής και δικαστηριακής δικηγορίας, διετέλεσε επί σειρά ετών εκλεγμένο μέλος και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως Αντιπρόεδρος προήδρευε του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α.. Άρα, μέσα από αυτές τις θέσεις του, είναι πολύ λογικό το συμπέρασμα ότι ο Λ.Ζαγορίτης θα μπορούσε να εξηγήσει στους Έλληνες καταναλωτές, φορολογούμενους και δανειολήπτες γιατί η κοινοτικές οδηγίες έως και σήμερα ΔΕΝ τηρούνται. Και βεβαίως, οι Έλληνες καταναλωτές, φορολογούμενοι και δανειολήπτες περιμένουν από το Λ.Ζαγορίτη να τους εξηγήσει από τη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, τι πρόκειται να πράξει για την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των Ελλήνων.

Κι αν δεν καταλαβαίνει ο Λ.Ζαγορίτης τι εννοούμε, να του το κάνουμε πιο ξεκάθαρο.

α. Γνωρίζει ότι η κοινοτική οδηγία 98/7/ΕΚ που έγινε νόμος του κράτους και ενσωματώθηκε  στο ελληνικό δίκαιο με κοινή υπουργική απόφαση (Ζ1-178/13.2.2001, ΦΕΚ Β 255./8-3-2001) έως και σήμερα ΔΕΝ τηρείται;

β. Γνωρίζει ότι η κοινοτική οδηγία 2008/48/ΕΚ οι διατάξεις της οποίας ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία με την  Υ. Α  Ζ1-699/2010  (ΦΕΚ: Β 917/ 23.06.2010) έως και σήμερα ΔΕΝ τηρείται;

γ. Γνωρίζει ότι η κοινοτική οδηγία  93/13/EOK του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 1993, σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές (ΕΕ L 95, σ. 29) έως και σήμερα ΔΕΝ τηρείται;

Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λ.Ζαγορίτης, γιατί, αν οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να τηρούν τη νομοθεσία, αν η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γ.Στουρνάρας ήλεγχε τις τράπεζες, αν ο Λ.Ζαγορίτης ως Συνήγορος του Καταναλωτή προστάτευε πραγματικά τους καταναλωτές/δανειολήπτες, τότε οι πλειστηριασμοί θα είχαν μειωθεί και να θα κινδύνευε ο φορολογούμενος πολίτης να χάση το σπιτάκι του.

Αλλά αντίθετα, επειδή κανένας απ’ αυτούς δεν κάνει τη δουλειά του, αλλά κάνει τη δουλειά των τραπεζών και των distress funds, οι πλειστηριασμοί εκτινάχθηκαν μέσα σε ένα μήνα. Έγιναν 545 πλειστηριασμοί μέσα σε διάστημα ενός μόλις μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό και η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Παρά δηλαδή την αποχή των συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, είτε από τράπεζες είτε από φυσικά ή νομικά πρόσωπα διπλασιάστηκαν, καθώς, μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 1.125 πλειστηριασμοί με ημερομηνίες πραγματοποίησης είτε το 2016 είτε το 2017. Στις 10 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις, είχαν ανακοινωθεί 580 πλειστηριασμοί. Στις 10 Νοεμβρίου, ο αριθμός τους είχε σχεδόν διπλασιαστεί αφού ήρθαν να προστεθούν άλλοι 545.

Αλλά ο Λ.Ζαγορίτης προσπαθεί να σώσει τους δανειολήπτες του μέλλοντος. Δεν βλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι αποποιούνται τα ακίνητα που τους αφήνουν οι γονείς τους; Πόσο μάλλον να πάνε να πάρουν και δάνειο για να χρεωθούν για 30 χρόνια και να πληρώνουν δόσεις και φόρους, όταν μάλιστα δεν μπορούν να ξέρουν τι τους ξημερώνει με όλη τη νέα νομοθεσία που έρχεται για εργασιακά και απολύσεις;