Νέα κόλπα από την ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Νέα κόλπα μεταχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να λύσει το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων που απειλεί ολόκληρη την Ευρωζώνη. Γι αυτό σκέφτονται την ίδρυση μιας κακής τράπεζας, μιας «bad bank» όπως συνηθίζεται να λέγεται, στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια της Ευρωζώνης, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και να φαίνεται ότι βρίσκονται σε πιο εύρωστη κατάσταση, από ότι στην πραγματικότητα και να μπορούν να πάρουν δανεικά για να δανείσουν στις επιχειρήσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ενιαία αγορά» μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) την οποία θέλει να δημιουργήσει η ΕΚΤ. Το σχέδιο κατευθύνσεων, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρέχει συστάσεις προς τις τράπεζες και καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές, με τις οποίες η ΕΚΤ στο μέλλον θα κρίνει την αποτελεσματικότητα διαχείρισης σε κάθε κράτος – μέλος. Ο Μ.Ντράγκι είπε στο ευρωκοινοβούλιο: «Όπου τα ΜΕΔ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, είναι βασικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ταχύτερη λύση στα “κόκκινα” δάνεια… Θέλοντας να δημιουργήσουμε αγορές μη εξυπηρετούμενου χρέους με ικανοποιητική ρευστότητα, θα χρειαστούν προσπάθειες για την ανάπτυξη μίας βιομηχανίας εξυπηρέτησης ΜΕΔ, για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης σε πληροφορίες και για την αφαίρεση φορολογικών και νομικών εμποδίων στην αναδιάρθρωση του χρέους.»

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν, τη Δευτέρα, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, τις γεωγραφικές ανισότητες και την έλλειψη επενδύσεων. Σύμφωνα με το Μάριο Ντράγκι, η Ευρωζώνη είναι ένας ιδανικός τόπος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η ανάκαμψη συνεχίζεται, η οικονομία αντιστέκεται στις διεθνείς προκλήσεις, η ανεργία μειώνεται, επιχειρήσεις και νοικοκυριά δανείζονται με πιο ευνοϊκούς όρους, οι τράπεζες είναι ισχυρές. «Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώνεται σταθερά. Από το 2013, όταν βρισκόταν στο χειρότερο σημείο, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η εσωτερική ζήτηση έχει ισχυροποιηθεί και η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ καταγράφει θετικό πρόσημο για 14 συνεχή τρίμηνα.» Από τους πολιτικούς ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, το πτωχευτικό δίκαιο και τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων.» «Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά. Αυτό αφορά, κυρίως, μέτρα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.»

Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη είναι τεράστιο και τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ευρωκοινοβούλιο, δεν ξέρουν τι να κάνουν για να το λύσουν. Γι αυτό προσπαθούν να βρουν νέα κόλπα. Γιατί αλλιώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε κουρέματα των καταθέσεων όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Κι αυτό θα φέρει έντονες αντιδράσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να τρίζουν οι καρέκλες των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Κάτι που συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τρέμουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί για τις αδρά αμειβόμενες θεσούλες τους και ψάχνουν τρόπους να διασώσουν τους υψηλούς μισθούς τους.