Όταν υπόσχεται ο Στουρνάρας, έρχονται τα χειρότερα

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με κάθε υπόσχεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρα, ότι δεν θα μας βρει κανένα κακό, τότε τρέμουν όλοι. Τώρα ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων. Και όλοι άρχισαν να πιστεύουν ότι το κούρεμα καταθέσεων πλησιάζει. Γιατί ποτέ δεν μας είπε ό Γ.Στουρνάρας ότι θα γίνει πρώτη, δεύτερη και τρίτη ανεκαφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ούτε μας είπε ότι θα έρθουν μνημόνια. Ούτε μας είπε ποτέ ότι θα έρθουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Αντίθετα μας είπε ότι θα φέρει Κώδικα Δεοντολογίας που θα προστατεύει τους δανειολήπτες, τη κύρια κατοικία και τη περιουσία τους. Και έφερε έναν κατάπτυστο Κώδικα Δεοντολογίας που απελευθερώνει τις τράπεζες εις βάρος των δανειοληπτών και τις κάνει να εξαπολύουν ακόμη πιο έντονους εκβιασμούς και απειλές.

«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, όμως αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι οι καταθέσεις δεν πρόκειται να πειραχτούν. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και προβλέψεις. Εάν ικανοποιήσουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα κεφάλαιά τους θα αυξηθούν και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέβει από το 16% επί του σταθμισμένου ενεργητικού, στο 18%. Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πίσω», επισήμανε. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Με το βασικό σενάριο οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Γιατί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλο, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ μεγάλη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα κόκκινα δάνεια μπορούν να πληρωθούν από τα κεφάλαια των τραπεζών, από τις προβλέψεις και από τις εξασφαλίσεις τους. Αν τα προσθέσεις όλα μαζί, είναι περίπου όσα είναι και τα κόκκινα δάνεια, άρα λοιπόν υπάρχουν πόροι. Αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα πισωγυρίσουμε και θα έχουμε ανάπτυξη. Και κατέληξε: «Ο λόγος που η Ελλάδα είναι εδώ και δεν είμαστε Ιρλανδία ή Κύπρος, είναι ότι κάθε δύο χρόνια έπεφταν κυβερνήσεις που εφάρμοζαν προγράμματα. Ποιος έφταιγε για αυτό; Οι βουλευτές τους. Άρα είναι θέμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος να καταλάβουμε ότι πλέον δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Οι άλλες χώρες μπήκαν σε μνημόνιο και βγήκαν γιατί το πρόγραμμα το έφερε σε πέρας μια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε αλλάξει τέσσερις ή πέντε από το 2010 μέχρι σήμερα. Σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα δύσκολα είναι πίσω μας. Σε εμάς επαφίεται να βγούμε από την κρίση. Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, γιατί αν πάει η οικονομία καλά θα πάνε και οι τράπεζες καλά».

Σωστά τα λέει λοιπόν ο Γ.Στουρνάρας. Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων. Δεν είπε όμως ότι δεν θα γίνει ποτέ. Είπε ως «αυτή τη στιγμή έχουν κεφάλαια οι τράπεζες». Και μετά έκανε σενάρια για το μέλλον. Αυτό που δεν είπε είναι ότι αφού θα χάσουν πρώτα οι Έλληνες με τους πλειστηριασμούς την περιουσία τους, το σχέδιο που έστρωσε η ΤτΕ με τους συνεργάτες της τότε θα γίνει και το κούρεμα καταθέσεων.

Και μετά μας είπε πως ότι γίνεται το κάνουν η Κυβέρνηση – η ΤτΕ και το ΣΥΝΟΛΟ του πολιτικού κόσμου. Δηλαδή τα 10.000.000 των Ελλήνων ΔΕΝ τον ενδιαφέρουν; Και γιατί κόπτονται όλοι για τις τράπεζες και δεν εφαρμόζουν μετά από 3  ανακεφαλαιοποιήσεις και η τέταρτη είναι έξω από την πόρτα, το Ισλανδικό μοντέλο για να μπουν οι υπεύθυνοι στην φυλακή όπως έγινε και γίνεται σε κάθε αναπτυγμένο κράτος που σέβεται των φορολογούμενο πολίτη; Μήπως φοβούνται μη μπουν οι ίδιοι;