Δραγασάκης: Οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μια ωμή ομολογία έκανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του. Παραδέχτηκε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε ποτέ να ελέγξει τις τράπεζες. Το είπε ενώπιον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «έχει διαμορφωθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα το οποίο λέει ότι ο καθένας μπορεί να έχει άποψη και ρόλο για το τι γίνεται σε μια τράπεζα, εκτός από την κυβέρνηση». Σημείωσε πως «ρόλο μπορεί να έχει η εποπτική αρχή, ρόλο μπορεί να έχουν και πρέπει να έχουν οι μέτοχοι. Ακόμη και ένας μικρομέτοχος μπορεί να μπλοκάρει τον ορισμό διοίκησης σε μια τράπεζα. Η κυβέρνηση υποτίθεται εκπροσωπείται δια του ΤΧΣ, του οποίου όμως στη διοίκηση η κυβέρνηση συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο του Δημοσίου. Τα λέω αυτά για να γίνουν γνωστά σήμερα. Ελπίζω κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό το σύστημα πρέπει να αξιολογηθεί. Γιατί μπορεί να υπάρξουν κενά, να υπάρξουν δυσλειτουργίες και να δημιουργηθούν και κίνδυνοι. Και γι αυτό ακριβώς το αναφέρω χωρίς περαιτέρω ανάλυση, σημειώνοντας ότι αυτό το σύστημα που έχει οικοδομηθεί, πρέπει να το δούμε αν παράγει το αποτέλεσμα το οποίο επιζητεί, που είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Η τοποθέτηση αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν έγινε καθώς στο παρασκήνιο σοβεί η διοικητική κρίση στην Εθνική, η οποία έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση ισχύος μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διοίκησης της Εθνικής, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά, ενώ είναι γνωστές και οι αντιρρήσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει η κυβέρνηση για τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο ελληνικών τραπεζών από funds.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ το έλεγχο των ελληνικών τραπεζών. Αντίθετα, όπως το έχουν αποδείξει όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι 300 βουλευτές τους εδώ και χρόνια, οι τράπεζες αποφασίζουν, δίνουν τις εντολές τους σε κυβερνήσεις και κόμματα, κι αυτοί εκτελούν κάθε απόφαση των τραπεζών. Θεσμοθετούν και νομοθετούν ανάλογα με το τι θέλουν οι τραπεζίτες. Αυτοί κυβερνούν εδώ και χρόνια και τώρα θα συνεχίσουν να το κάνουν σε συνεργασία με τους δανειστές και τα funds.