Φόρο στις αναλήψεις μετρητών θέλουν οι αδηφάγες τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι Έλληνες τραπεζίτες αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πατήσουν επί πτωμάτων. Να αρπάξουν ό,τι μπορούν από τον καθένα που έχει ακόμη λίγα χρήματα στις τράπεζες για να μπορεί να πληρώνει λογαριασμούς και έξοδα, από τους συνταξιούχους που παίρνουν τη πενιχρή τους σύνταξη μέσω τραπέζης, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους που παίρνουν  τους πετσοκομμένους μισθούς τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Το νέο χαράτσι που θέλουν οι τραπεζίτες για να μην χάσουν τα πλούσια κέρδη τους και για να διασωθούν δήθεν οι τράπεζες, είναι η επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και ταμεία τραπεζών. Και για να μας χρυσώσουν το χάπι, προσπαθούν να μας το σερβίρουν αυτό και να μας πείσουν ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Πόσο αχόρταγοι και πόσο υποκριτές μπορεί να αποδειχτούν ακόμη οι Έλληνες τραπεζίτες; Απ’ ότι φαίνεται, μπορούν να πέσουν ακόμη πολύ χαμηλότερα στη συνείδηση του κόσμου, να δείξουν ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ανήθικοι και ότι στη προσπάθειά τους να σώσουν τις τράπεζές τους και τις πανάκριβες διοικητικές θέσεις τους δεν σταματούν μόνο στο ανελέητο κυνηγητό και τον εκβιασμό μόνο των δανειοληπτών με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds. Είναι διατεθειμένοι να ξεζουμίσουν ακόμη και τα χρήματα αυτών που δεν τους χρωστάνε, και έχουν την ατυχία να μην μπορούν να αποφύγουν τις τράπεζες, γιατί πολύ απλά πληρώνονται μέσω αυτών.

Αλλά οι ανήθικοι Έλληνες τραπεζίτες, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Η πρόταση για φορολόγηση των αναλήψεων δεν έχει καμιά σχέση με τη φοροδιαφυγή. Έχει σχέση με την επιβολή ενός ακόμα εσόδου στα χειμαζόμενα ταμεία των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση από ρευστότητα και απειλούνται με μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση. Η πρόταση των τραπεζών – που δεν έχει διαψευστεί εδώ και δύο μέρες – που διαφημίζεται και από την κυβέρνηση, να φορολογηθεί η ανάληψη των μετρητών με αιτιολογικό να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή δεν είναι τίποτε άλλο από ψέμα και υποκρισία.

Με την ανήθικη πρότασή τους, οι τραπεζίτες προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τα μετρητά που σηκώνουν οι πολίτες πληρώνουν χωρίς αποδείξεις γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, συμβολαιογράφους, φαναρτζήδες, εργολάβους και ένα σωρό από τους ελεύθερους επαγγελματίες που παίρνουν χωρίς απόδειξη όσα θέλουν και δεν τα δηλώνουν στην εφορία. Και ότι, αν φορολογηθεί η ανάληψη μετρητών οι πολίτες θα την αποφεύγουν και θα πληρώνουν με κάρτα όλους αυτούς τους επαγγελματίες!

Η πρόταση των τραπεζιτών είναι υποκριτική γιατί γνωρίζουν πολύ ότι με τον φόρο επί των αναλήψεων μετρητών, δεν μπορεί να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Για μερικούς απλούς λόγους. Γιατί ακόμα κι αν ζητήσουν απόδειξη, ο επαγγελματίας που την εκδίδει, απλά θα τον στείλει σε άλλον. Κι αυτός ο άλλος με τη χαμηλότερη τιμή και με απόδειξη είναι δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας. Επίσης, αν στην ανάληψη των 50 ευρώ πληρώσει 1 ευρώ φόρο, στη αντίστοιχη συναλλαγή με τον υδραυλικό χωρίς απόδειξη θα έχει γλιτώσει 24% ΦΠΑ. Δηλαδή 12,5 ευρώ! Και θα χει πληρώσει και το ένα ευρώ στην τράπεζα! Απλά μαθηματικά. Τέλος, η πάταξη της φοροδιαφυγής γίνεται μόνο στην πηγή. Πουθενά αλλού. Με δύο τρόπους. Είτε φτιάχνεις φοροελεγκτικό μηχανισμό α λα Αμερικέν, που σε στέλνει στη φυλακή και σου παίρνει και τα διπλώματα έστω και για ένα δολάριο φοροκλοπής, είτε υποχρεώνεις με νόμο όλους τους υπόχρεους να πληρώνονται με κάρτες. Κοινώς να έχουν μηχανήματα POS. Αυτές είναι καθαρές δουλειές. Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία.

Και για να μην γελιόμαστε, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαναλάρχες, εφοπλιστάδες και μεγαλοβιομήχανοι, αυτοί δηλαδή που πολύ εύκολα μπορούν να φοροδιαφεύγουν σε υψηλό χρηματικό επίπεδο,

δεν πάνε ποτέ στα ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών. Πάει ο απλός πολίτης, ο απλός συνταξιούχος και εργαζόμενος, που τους έχει τσακίσει το μισθό και τη σύνταξη αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τους οποίους τους έβαλαν να απαιτούν απόδειξη για το καθετί, ώστε να έχουν φοροαπαλλαγή, αλλά φέτος, ξαφνικά, οι αποδείξεις δεν ισχύουν. Δηλαδή, πάει κι αυτή η μικρή απαλλαγή από φόρους. Αλλά παράλληλα, η φοροδιαφυγή καλπάζει!

Και η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά ότι το μαύρο χρήμα είναι αυτό που κινεί την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Αν θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, θα πρέπει να το αποδείξει. Να πει πόσα χρήματα έχει πάρει από όλους αυτούς τους μεγαλογιατρούς που πανηγυρικά διαφήμιζε ότι εντόπισε να φοροδιαφεύγουν. Γιατί, όπως μαθαίνουμε, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο δρόμος είναι απλός και ένας. Και δεν περνάει από τα σπίτια των γνωστών κορόιδων. Περνάει από τις σπιταρόνες αυτών που κλέβουν. Και γνωρίζουν πολύ καλά και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες και τα κόμματα και όλοι οι ποιοι είναι όλοι αυτοί. Είναι όλοι αυτοί με τους οποίους τρώνε και πίνουν μαζί τους οι πολιτικοί μας όλα αυτά χρόνια. Με τους οποίους φωτογραφίζονται μαζί, αυτοί που τους δίνουν λεφτά για τις προεκλογικές τους καμπάνιες, αυτοί που τους λένε τι να κάνουν και οι πολιτικοί μας το κάνουν αμέσως ως πιστοί υπάλληλοι και δούλοι που είναι.

Κι ένα μήνυμα προς τις τράπεζες. Τόσο καιρό προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο να επιστρέψει στα ταμεία σας τα μετρητά που έχει σε στρώματα και σε άλλες κρυψώνες μέσα στο σπίτι. Πιστεύετε πραγματικά ότι με τέτοιες προτάσεις και με τέτοιες ενέργειες υπάρχει καμία περίπτωση να δείτε έστω και ένα σεντς από αυτά τα χρήματα;