Ποιος θα πληρώσει τα χρέη των στρατηγικών κακοπληρωτών;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη δημοσιότητα βγαίνουν σιγά σιγά τα ονόματα των στρατηγικών κακοπληρωτών και εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι οι δανειολήπτες δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως τόσα χρόνια διέδιδαν παπαγαλάκια και ύποπτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν μεγάλες εταιρείας και επιχειρήσεις της αφρόκρεμας της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών αυτών ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν φθάσει στο σημείο να χρωστάνε ακόμα και 136 φορές το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους και αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πολλές παράγουν ζημιές, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον είναι μεγαλύτερες.

Στη λίστα, λοιπόν, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές συναντάμε τις εταιρείες: Επίλεκτος, Δέλτα Τεχνική, Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας, Βαρβαρέσος, MIG, Ιντραλότ, Creta Farms, Δάιος Πλαστικά, Αλουμύλ Μυλωνάς, Doppler, FG Europe, J&P Άβαξ, Παΐρης, Sunlight, Revoil, Νίκας, Μινέρβα και Ξυλεμπορία. Το βασικό ερώτημα είναι τι έκαναν οι αρχές τόσα χρόνια που άφησαν ανενόχλητες αυτές τις εταιρείες και δεν κίνησαν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, όταν ακόμα υπήρχαν χρήματα για να κατασχέσουν και ακίνητα για να εκπλειστηριάσουν. Τώρα, που δεν υπάρχει τίποτα πως σκοπεύουν οι τράπεζες να εισπράξουν τα δανεικά; Τόσο καιρό κυνηγούν ανελέητα τους δανειολήπτες των μικρών δανείων και άφηναν ανενόχλητους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ποιοι είναι, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και μέσα στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.

Με άλλα λόγια άφησαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κάνουν τα κουμάντα τους και τώρα που τους ζητούν να πληρώσουν, βρίσκουν άδεια ταμεία και ακίνητα τα οποία δεν καλύπτουν κανένα δάνειο, ούτε έχουν κάποιο επενδυτικό ή αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι τράπεζες φυσικά δεν πρόκειται να βγουν ζημιωμένες, καθώς τα λεφτά τους θα τα πάρουν για άλλη μια φορά από τον ελληνικό λαό. Αυτό θα γίνει είτε με μια καινούρια ανακεφαλαιοποίηση είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που θα βρει η κυβέρνηση, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μετατρέψει για ακόμη μια φορά το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο… Πόσο ακόμα θα υποφέρει ο ελληνικός ο λαός, πληρώνοντας χρέη που δημιούργησαν άλλοι; Δεν φτάνει που του κατάσχουν τους λογαριασμούς του (τις πενταροδεκάρες, δηλαδή, αν έχουν απομείνει), του βγάζουν στο σπίτι στο σφυρί και τον καταδικάζουν να ζει σε μια συνεχόμενη φτώχεια, θα πρέπει να πληρώνει και τα σπασμένα των άλλων, των κολλητών του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος της χώρας. Σήμερα παρά ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων στην ηγεσία της χώρας. Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά…