Οχτώ δις ψάχνουν οι τράπεζες για να μην κλείσουν

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο χειρότερο σημείο της πρόσφατης ιστορίας βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες απειλούνται με λουκέτο αν δεν καταφέρουν να βρουν οχτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι οι μέτοχοι των τραπεζών αρνούνται να βάλουν οι ίδιοι χρήματα, καθώς η αξία των τραπεζών είναι τόσο χαμηλή, που περισσότερο θα χάσουν παρά θα κερδίσουν επενδύοντας εκ νέου στις τράπεζες. Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο έχασε όλα σχεδόν όλα τα χρήματα τα οποία έβαλε μέσω του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων εγχώριων τραπεζών.

Μοναδικός υπεύθυνος για την τροπή την οποία έχουν πάρει οι τράπεζες, είναι οι ίδιες οι τράπεζες. Με την πολιτική και τις πρακτικές που ακολουθούν εδώ και χρόνια έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν, χωρίς να φταίει η κρίση. Οι ίδιες οι τράπεζες ευθύνονται για τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες. Οι ίδιες οι τράπεζες ευθύνονται για τη μη συμμόρφωσή τους με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκές Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή καμία, σχεδόν, ρύθμιση δανείου με ευνοϊκούς όρους για το δανειολήπτη, αλλά και την τράπεζα. Οι ίδιες οι τράπεζες ευθύνονται για τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών που εξακολουθούν να επιβάλλουν. Για όλα αυτά και πολλά ακόμη, τεράστια ευθύνη φέρει η Τράπεζα της Ελλάδος με διοικητή τον Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ως εποπτικός μηχανισμός απέτυχε να κάνει σωστά τη δουλειά της και να προστατεύσει αφενός τον πολίτη και αφετέρου τις ίδιες τις τράπεζες από το να φθάσουν στο έσχατο σημείο, λόγω των ανεπαρκών διοικήσεων τους.

Λόγω της πολιτικής προστασίας και ασυλίας που έχουν λάβει οι τράπεζες από όλες τις κυβερνήσεις, επικρατεί μια ψευδαίσθηση στην αγορά, στους μεγαλοδανειολήπτες, στους μετόχους και στους επενδυτές στο χρηματιστήριο ότι τα οχτώ δις θα έρθουν ως μάννα εξ ουρανού, χωρίς να επωμιστεί κανείς τις ζημίες. Αυτό θα πρέπει να το βγάλουν από το μυαλό τους, καθώς ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να πληρώσει ξανά τα σπασμένα των τραπεζών. Ας πληρώσουν για μια φορά και οι ίδιες οι τράπεζες, διαφορετικά να κλείσουν. Ούτως ή άλλως δεν ανταποκρίνονται στο θεσμικό τους ρόλο, στην χρηματοδότηση δηλαδή της αγοράς.

Όπως και να έχει σε λίγο καιρό μέσω των κινήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αν αυτές γίνουν σωστά, ευελπιστούμε να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που διακινούν το μαύρο χρήμα, καθώς πρόκειται να καταγραφούν όλοι οι λογαριασμοί εντός και εκτός Ελλάδος, που διατηρούν φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Θα βγουν στην επιφάνεια και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα δούμε ποιοι δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Οι τράπεζες θα βρεθούν στην πολύ δύσκολη θέση να δώσουν στις αρχές όλα τα στοιχεία για αυτούς που πήραν θαλασσοδάνεια όπως: Τραπεζικούς λογαριασμούς, Λογαριασμούς πληρωμών, Επενδυτικά προϊόντα, Δανειακές συμβάσεις κλπ. Επειδή, όμως τα πάντα στην Ελλάδα λειτουργούν πλημμελώς, πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, θα περιμένουμε την πορεία των εξελίξεων.