Πληγή για την χώρα οι τράπεζες

ΦΩΤΟ: SOOC/ NIKOS LIBERTAS

Σε μια πληγή που δεν υπάρχει περίπτωση να επουλωθεί και να κλείσει, εξελίσσεται το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Σαν γάγγραινα απειλεί να μολύνει και ό,τι υγιές έχει παραμείνει στην κοινωνία. Ως γνωστόν ο μόνος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γάγγραινα είναι η αφαίρεση του μολυσμένου μέλους. Η ιατρική λοιπόν, μας δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο για το τι πρέπει να γίνει με τις τράπεζες, πριν παρασύρουν στο τέλμα το οποίο βυθίζονται, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν με άλλες, υγιείς που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο βασικό και κύριο ρόλο τους, την χρηματοδότηση της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες λειτουργούν αποκλειστικά ως μηχανισμός διεκπεραίωσης πληρωμών. Εκτελούν δηλαδή, μια υπηρεσία που θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία. Την ίδια στιγμή λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας με τις πρακτικές που εφαρμόζουν σε όλα τα επίπεδα. Παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, άκυροι γενικοί όροι συναλλαγών, μη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραβίαση των προσωπικών δεδομένων κλπ. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν φτάνει που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά δεν πληρώνουν και φόρους, λόγω της αναστολής καταβολής των φόρων το γνωστό μέτρο του αναβαλλόμενου φόρου. Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ακόμη και οι άνεργοι και αυτοί που δεν έχουν εισοδήματα πληρώνουν φόρες. Μάλιστα είναι έντονη η φημολογία πως τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης θα έβλεπαν θετικά ένα ενδεχόμενο αίτημα των τραπεζών για απαλλαγή καταβολής ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία αποκτούν μέσω των πλειστηριασμών!

Δυστυχώς, για τα θέματα αυτά σιωπούν οι πάντες και ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το μεγάλο σκάνδαλο με τις τράπεζες και την κάλυψη που τους παρέχουν τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η διαπλοκή τραπεζών, ΜΜΕ και κομμάτων συνεχίζει να υπάρχει και να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Οι τράπεζες έδωσαν θαλασσοδάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα πολιτικά κόμματα, τα κόμματα παρείχαν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και τα ΜΜΕ δεν έκαναν ποτέ λόγω για την ειδική σχέση τραπεζών – κομμάτων.

Είναι γεγονός πως η υφιστάμενη πολιτική σκηνή δεν μπορεί να εξυγιάνει την κατάσταση και έχει έρθει οι ώρες για νέες πολιτικές δυνάμεις, άφθαρτες και με έργο στην κοινωνία, να μπουν μπροστά και να ευθυγραμμιστεί μαζί τους ο ελληνικός λαός. Είναι η τελευταία ευκαιρία, καθώς αν χαθεί δύσκολα θα αναστραφεί η κατάσταση. Πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, πριν να είναι αργά.