Ο Στουρνάρας υπέρ της περικοπής των συντάξεων

Για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έδειξε το αληθινό του πρόσωπο εκφράζοντας δημόσια την απογοήτευσή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων. Ο κ. Στουρνάρας, επίσης, εμφανίστηκε αντίθετος στην μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων από το 2019. Ο αξιότιμος καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους». Με άλλα λόγια ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι το εισόδημα των πολιτών πρέπει να μειώνεται συνεχώς και να αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών. Μάλιστα έφθασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις, καθώς οδηγούμαστε σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης έως το 2040.

Ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της περικοπής των συντάξεων, αλλά επιθυμεί την αντικατάσταση ολόκληρου του ασφαλιστικού συστήματος με ένα νέο, το οποίο είναι νεοφιλελέυθερο και προβλέπει έναν πρώτο κρατικό πυλώνα που παρέχει τις κύριες συντάξεις σε διανεμητική βάση, έναν δεύτερο, επίσης κρατικό και υποχρεωτικό, αλλά με δικαίωμα εθελοντικής απεμπλοκής, για επικουρικές συντάξεις και έναν τρίτο ιδιωτικό και προαιρετικό, με βάση τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι αχίλλειος πτέρνα της πρότασης είναι η χρηματοδότηση της συνταξιοδότησης των απερχόμενων γενεών έως το 2045. Με άλλα λόγια θεωρεί ότι το να πληρώνει το κράτος συντάξεις είναι πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί!

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια τι εστί Στουρνάρας. Η θητεία του παλιότερα στο υπουργείο Οικονομικών και τώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, είχε δώσει σαφή δείγματα της προσωπικότητάς του. Έτσι, λοιπόν, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί ο δημόσιος θρήνος του για το γεγονός ότι δεν θα γίνουν φτωχότεροι οι συνταξιούχοι.

Από τον διοικητή της ΤτΕ θα περιμέναμε να μας πει για τις τράπεζες και όχι για τους συνταξιούχους. Τι έχει να πει ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με το γεγονός ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι παρουσιάζεται για την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες χρειάζονται 12 δισεκατομμύρια κεφάλαια. Θα μας πει κάτι για αυτό ο διοικητής της ΤτΕ; Για το γεγονός ότι τα stress tests των τραπεζών αποκρύβουν το πρόβλημα των τραπεζών, έχει να μας πει κάτι; Αν δεν έχει να πει κάτι, τότε να σιωπά και να μην προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο τον ελληνικό λαό, ο οποίος ματώνει για να κρατάει, χωρίς λόγο, ο Στουρνάρας ανοιχτές τις τράπεζες…