Υπέρ των τραπεζών και κατά των δανειοληπτών η κυβέρνηση

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Αλέκος Φλμπουράρης μας έκανε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι μεγάλη πληγή για την οικονομία είναι τα κόκκινα δάνεια και ότι οι τράπεζες είναι υγιείς! Μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης λέει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν περάσει με επιτυχία προσφάτως αυστηρότατα τεστ αντοχής και για οποιοδήποτε πρόβλημα φταίνε οι δανειολήπτες και τα «κόκκινα» δάνεια. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέκος Φλαμπουράρης βγάζει αθώες του «αίματος» τις τράπεζες και ρίχνει όλη την ευθύνη στους δανειολήπτες.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου οι πολιτικές λιτότητας και η επισφάλεια της εργασίας, μαζί με τις ανεύθυνες και επικίνδυνες πρακτικές των τραπεζών, δημιούργησαν τα «κόκκινα» δάνεια και τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, οι μόνοι που πρέπει να πληρώσουν είναι οι δανειολήπτες. Και μάλιστα θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα, καθώς οι πλειστηριασμοί αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ δεν υφίσταται πλέον προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, ανεξάρτητα από τη μορφή της δανειοδότησης, αλλά και της εγγύησης.

Αντίθετα, οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους, αφού έχουν ασυλία από τον νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Στουρνάρα, αλλά θα εισπράξουν και περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αλήθεια, μπορεί να μας εξηγήσει ο κυρ-Αλέκος, γιατί θα πάρουν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες τη στιγμή που ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι υγιείς; Πώς θα δικαιολογήσει για άλλη μια φορά την καταλήστευση του λαού με σκοπό την σωτηρία των τραπεζών; Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση του κυρίου Μητσοτάκη σιωπά μπροστά σε αυτή την σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών; Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τόσο οι πολιτικοί της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης επανακτούν την εξουσία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα τελευταία εννιά χρόνια το πολιτικό σύστημα έχει επιλέξει να συντηρεί με το αίμα του λαού, ένα τραπεζικό σύστημα,  το οποίο δεν χρηματοδοτεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία, να μειωθεί η ανεργία και να αρχίσει σταθερά η ανάπτυξη. Οι μόνοι ωφελημένοι από την λειτουργία των εγχώριων τραπεζών είναι τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα θαλασσοδάνεια που έχουν εισπράξει και τα οποία δεν προτίθενται ν εξοφλήσουν εις των αιώνα των αιώνων… Το τρίγωνο της διαπλοκής κόμματα – τράπεζες – ΜΜΕ, συνεχίζει και κυβερνάει τον τόπο και καμία από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να το διαλύσει μια για πάντα. Το 2019 θα είναι έτος εκλογών, οπότε το εκλογικό σώμα θα πρέπει να ψηφίσει πολύ πολύ προσεκτικά…