Σε χρόνο ρεκόρ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε χρόνο ρεκόρ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τράπεζες

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, η Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι για τους πολίτες, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Δυστυχώς, όμως και η Δικαιοσύνη πολλές φορές έχει αποδείξει ότι όχι μόνο δεν είναι τυφλή, αλλά είναι και πολλή αργή με αποτέλεσμα ακόμη και να πεθαίνουν οι άνθρωποι που καρτερικά περιμένουν τις αποφάσεις της. Βέβαια, όταν πρόκειται όχι για έναν απλό πολίτη, αλλά για τις τράπεζες, τότε η Δικαιοσύνη και μάλιστα σε ανώτατο βαθμό (Συμβούλιο της Επικρατείας) αποφασίζει σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτό ακριβώς συνέβη με την πρόσφατη απόφαση που οδήγησε στο να διαγραφούν μονομιάς απαιτήσεις συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ που είχαν εγγράψει τα πιστωτικά ιδρύματα στους ισολογισμούς τους. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 1518/2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως όταν ο φόρος που προκύπτει από το εισόδημα των τραπεζών δεν επαρκεί για την έκπτωση του φόρου που παρακρατήθηκε για τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα τους, το πιστωτικό υπόλοιπο του παρακρατηθέντος φόρου δεν επιστρέφεται.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι τράπεζες για άλλη μια φορά έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο, καθώς αμέσως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατέθεσε πρόταση για νομοθετική ρύθμιση στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, η οποία αποσκοπεί να ξεπεράσει λογιστικά το σκόπελο της διαγραφής απαιτήσεων, εκτείνοντας το χρόνο απόσβεσης των σχετικών ζημιών σε βάθος δεκαετίας, από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα. Με άλλα λόγια οι τράπεζες απαιτούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει κατά παραγγελία και καθ’ υπαγόρευση τους για να καλύψουν λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες! Πρόκειται ξεκάθαρα για διακριτική μεταχείριση των τραπεζών σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών. Η στάση των τραπεζών είναι εντελώς προκλητική, καθώς φθάνουν στο σημείο να διεκδικούν ποσά και αποζημιώσεις από το Δημόσιο, μόνο και μόνο για να μην κλείσουν.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε δώσει ασυλία στα στελέχη των τραπεζών για τις παρανομίες τους. Βέβαια, αυτό ήρθε μετά τα θαλασσοδάνεια που είχαν λάβει τα συγκεκριμένα κόμματα και τα οποία δεν πλήρωσαν ποτέ. Τώρα μένει να δούμε αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει το χατήρι των τραπεζών για άλλη μια φορά…

Εν τω μεταξύ ο απλός πολίτης βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται συνεχώς και κάθε του συναλλαγή με τις τράπεζες του στοιχίζει πολύ ακριβά. Ως πότε ο Έλληνας θα πληρώνει τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα; Τι και ποιους τελικά εξυπηρετεί η λειτουργιά των τραπεζών, αφού δεν ανταποκρίνονται στο θεσμικό τους ρόλο της χρηματοδότησης της αγοράς…