Προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο στα λόγια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει συνεχώς ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά για να αποφασίσει και να νομοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να ρωτήσει την τρόικα, η οποία ζει και βασιλεύει. Έτσι, λοιπόν, γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς πρώτα να λάβει την έγκριση των δανειστών. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει φανερή την πρόθεσή τους να ζητήσουν η προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει όριο 100.000 ευρώ. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για όριο 150.000 ευρώ και οι δανειστές 75.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το τωρινό όριο είναι 250.000 ευρώ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είχε ανακοινωθεί το…2016 από τον τότε υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη και μετά από τρία χρόνια ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί. Η λήξη της παράτασης του νόμου Κατσέλη θα βρει πάρα πολλούς ανθρώπους να αγωνιούν για το αν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους…

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση συζητούν το συγκεκριμένο θέμα αποκλειστικά και μόνο με τις τράπεζες. Με τους άμεσα θιγόμενους δανειολήπτες, δεν κουβεντιάζει κανείς! Με άλλα λόγια για άλλη μια φορά αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εντός των επομένων ημερών θα συναντηθεί με την ΕΕΤ και ο αρμόδιος υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης. Επειδή, όμως, το 2019 είναι έτος εκλογών, με περισσό θράσος, τόσο ο Μητσοτάκης, όσο και ο Φλαμπουράρης θα πάνε να ζητήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, ενώ θα έπρεπε να παν στις τράπεζες και να ζητήσουν την ψήφο των τραπεζιτών. Κακά τα ψέματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι του ελληνικού λαού.

Με τις ενέργειες των κομμάτων, η πρώτη κατοικία είναι ουσιαστικά απροστάτευτη και παρέχεται βορά στις ορέξεις των τραπεζών. Δεν μιλάμε για βίλες, επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα, αλλά για μικρά σπιτάκια που στέγασαν τα όνειρα χιλιάδων βιοπαλαιστών και τώρα θα βγουν στο σφυρί γιατί έτσι θέλησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι δανειστές. Ήρθε πλέον ο καιρός να σηκώσουν οι Έλληνες ανάστημα και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ψηφίζοντας, όχι τα μνημονιακά, φιλοτραπεζικά, διεφθαρμένα κόμματα, αλλά νέες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει την αξία τους με τις ενέργειες και τις δράσεις τους στην κοινωνία.