Τρέμει για την θέση του ο Στουρνάρας

Σχεδόν με δάκρυα στα μάτια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να διατηρηθούν και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις και πάνω από όλα να παραμείνει ανεξάρτητη η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της». Φυσικά, όλοι γνωρίζουν πως η ΤτΕ έχει χάσει την ανεξαρτησία της, από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο. Οπότε μόνο θυμηδία προκαλεί ο διοικητής της ΤτΕ λέγοντας ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα του ανεπηρέαστος, επιδιώκοντας τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει για άλλη μια φορά τους δανειολήπτες και να ζητήσει πιο αποδοτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Μάλιστα, παρουσίασε τη δική του πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά που είπε ο κύριος Στουρνάρας δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν ανησυχεί ούτε για την ανεξαρτησία της ΤτΕ, ούτε για την οικονομία της χώρας, αλλά για ένα μόνο πράγμα: τη θεσούλα του. Λέει και κάνει ότι νομίζει ότι θα είναι αρεστό στους δανειστές με μοναδική ελπίδα να τον διατηρήσουν στην πλουσιοπάροχα αμοιβόμενη θέση του. Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι επιθυμεί αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και πρωτογενή πλεονάσματα στο 3.5% μέχρι το 2022 και 2.2% μέχρι το 2060. Επίσης, ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου μέσω του Υπερταμείου και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πάντα στοχεύουν τα εργασιακά δικαιώματα; Δυστυχώς, ο κ. Στουρνάρας με την ανεπάρκειά του κάνει κακό στο τραπεζικό σύστημα, καθώς μόνο κατ’ ευφημισμό εποπτεύει τις τράπεζες. Περισσότερο θα λέγαμε ότι εξυπηρετεί την προσωπική του ατζέντα. Μια χαρά τα έχει καταφέρει ο αξιότιμος κ. Στουρνάρας μέχρι τώρα. Έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, υπουργός και διοικητής της ΤτΕ. Πού φθάνουν άραγε οι φιλοδοξίες ενός ανθρώπου; Δεν έχει ήδη καταφέρει περισσότερα από όσα ήλπιζε; Σε ποιο αξίωμα θέλει να φθάσει; Μήπως ονειρεύεται να γίνει πρωθυπουργός σε μια μελλοντική οικουμενική κυβέρνηση; Αν χρειαστεί να γίνει μια οικουμενική αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει χτυπήσει τη χώρα μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Τι αξία θα έχει τότε να είναι κάποιος πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει υποστεί ολική καταστροφή; Εκτός από την ματαιοδοξία του τι άλλο, πραγματικά, θα μπορούσε να εξυπηρετεί μια τέτοια φιλοδοξία; Ο κ. Στουρνάρας έχει κάνει τον κύκλο του και είναι ώρα να κάνει στην άκρη και να αφήσει κάποιον άφθαρτο και νεότερο να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του διοικητού της ΤτΕ, μήπως και αλλάξει η κατάσταση με τις τράπεζες προς όφελος των πολιτών.