Λαμβάνουν μέτρα χωρίς ουσία για τα “κόκκινα” δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια αποφάσισε να λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μέλλον. Για να πραγματοποιηθεί αυτό αποφασίστηκε να ανατραπούν όλα όσα ίσχυαν για τράπεζες και δανειολήπτες μέχρι σήμερα. Το ευρωκοινοβούλιο εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης, στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και στην κερδοφορία των τραπεζών μέσω της ενθάρρυνσης του δανεισμού, ο οποίος με τη σειρά του θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.

Πέρα από τα ευχολόγια και τις καλές προθέσεις για το μέλλον δεν διευκρινίζεται τι θα σημαίνει στην πράξη η συνετή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον δανειολήπτη, καθώς ως μη εξυπηρετούμενα θα ορίζονται τα δάνεια, οι δόσεις των οποίων είναι απλήρωτες για πάνω από 90 ημέρες. Ακόμα, όμως τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και με την εμπειρία του παρελθόντος, μάλλον οι τράπεζες θα είναι ξανά οι κερδισμένες και οι δανειολήπτες θα στοχοποιηθούν για άλλη μια φορά.

Όταν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τα “κόκκινα” δάνεια καλό θα ήταν να ζητείται και η γνώμη των δανειοληπτών και να μην υπάρχει μόνο η μονομερής κατεύθυνση των τραπεζών. Στην Ελλάδα το έργο το έχουμε δει πολλές φορές με πιο πρόσφατη την νομοθεσία για το νέο νόμο Κατσέλη. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνει το οικονομικό του πρόγραμμα μόνο μετά από συναντήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, φανερώνει ότι τόσο οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όσο και οι ευρωπαϊκές ακολουθούν πιστά μια φιλοτραπεζική πολιτική, κόντρα στα συμφέροντα του ελληνικού λαού…