Έρχονται τα χειρότερα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

“Τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα”, έλεγε πριν τρία χρόνια ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και τώρα δείχνει να επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας αξιολόγησης των «κόκκινων δανειοληπτών» στεγαστικών δανείων, την ίδια στιγμή που η συνολική απαγόρευση των πλειστηριασμών εκπνέει αμέσως μετά τις εκλογές. Οι δανειολήπτες θα είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στα funds και τα κοράκια που ήδη ακονίζουν τα νύχια τους. Οι πολίτες δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει το χάος που θα προκύψει μετά τις εκλογές, όπου ένα τσουνάμι διαταγών πληρωμής θα πνίξει χιλιάδες δανειολήπτες. Ήδη μέχρι σήμερα, περισσότερα από 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αυτό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι όλοι οι Έλληνες χρωστάνε και μάλιστα πρόκειται περισσότερο για φυσικά πρόσωπα και όχι τόσο για εταιρείες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου που τους επιτρέπει να επιταχύνουν την τιτλοποίηση και πώληση χιλιάδων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων. Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πωλήσουν περισσότερα από 17 δισ. ευρώ «ξεχασμένων δανείων» σε εξειδικευμένα funds και οργανισμούς.

Τα σχέδια των τραπεζών για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και γενικά της λήψης όλων των αναγκαστικών μέτρων εναντίον των κόκκινων δανειοληπτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, είναι προ των πυλών. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαζικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε σχετικά: “Μετά τις εκλογές οι Έλληνες θα βρεθούν μπροστά σε έναν πρωτοφανή Αρμαγεδώνα με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Οι χαρές και τα πανηγύρια του Τσίπρα και του Μητσοτάκη δεν θα κρατήσουν πολύ, καθώς η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου είναι ικανή να ρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου”.