«Στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο. Στα 66 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 Μαΐ 2014 - 13:40

Τελευταία Ενημέρωση: 13:40

Τη στιγμή, που η κυβέρνηση διαφημίζει το πρωτογενές πλεόνασμα και την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων, το φιάσκο αποκαλύπτεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Άπαντες έχουν βαρέσει «κανόνι» και είναι μαθηματικά βέβαιο οτι η χιονοστιβάδα των απλήρωτων οφειλών θα χτυπήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών.

 
Το δρόμο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων για ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο με την Τρόικα, «στρώνουν» τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη, ούτε έχουν να πληρώσουν τις δόσεις που τους προσφέρει σήμερα η εφορία. Βέβαια, οι όποιες ρυθμίσεις χρεών γίνονται δεν επαρκούν για να αντεπεξέλθει ο πολίτης στα χαράτσια και την φοροεπίθεση που δέχεται.

 
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία εισπράξεων μέχρι και τον Απρίλιο του 2014:
 
-Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν στα 66 δισ. ευρώ. Μέσα σε 4 μήνες αυξήθηκαν κατά 4,325 δισ. σε σχέση με την 31/12/2013 που έφταναν τότε στα 61,644  δισ.  ευρώ.
 
– Από τα χρέη αυτά έχει εισπραχθεί μόλις το 10,1% έναντι μνημονιακού στόχου 16% έως το τέλος του Ιουνίου.
 
-Ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου υπολογίζεται  σε 3,4 εκατομμύρια φορολογουμένους.
 
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής γίνεται ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι – όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας, έχουν πατήσει φρένο ταυτόχρονα και οι φορολογικοί έλεγχοι.  Το φαινόμενο επεσήμαναν στην έκθεσή τους και οι ελεγκτές του ΚΕΠΥΟ, αποδίδοντάς το στην υποστελέχωση των υπηρεσιών.  Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ πάντως, στο α΄τετράμηνο του 2014:
 
– Ολοκληρώθηκαν 131 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 250 ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου.
 
-Οι εισπράξεις από τους ελέγχους ανήλθαν στα επίπεδα του 29,25% έναντι στόχου 65%.
 
Αντιθέτως, αν ολοκληρώθηκαν μόλις 172 «μερικοί έλεγχοι»,  έναντι στόχου εξαμήνου για 340,  από τους ελέγχους αυτούς έχει εισπραχθεί το 98,5% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων!
Το στοιχείο αυτό υποδεικνύει ότι οι μερικοί έλεγχοι, που από φέτος επιτράπηκαν βάσει νόμου, στοχεύουν σε «έχοντες και κατέχοντες» που έχουν χρηματικά διαθέσιμα (καταθέσεις κυρίως) με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράττει ό,τι βεβαιώνει.
 

«Γκάζι» αναμένεται να πατήσουν έτσι και οι έλεγχοι των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, της λίστας των εμβασμάτων αλλά και των off shore, οι οποίοι ως τώρα δεν έχουν αποδώσει τίποτε:
 
-Συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 116 έλεγχοι, όταν στο εξάμηνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 307.
 
-Στα άτομα μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί 64 έλεγχοι,
 
-Στα εμβάσματα 48
 
– Στις off shore μόλις 4!

 
Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνουν ότι άμεσα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν άλλο 397 έλεγχοι στα άτομα μεγάλου πλούτου, 751 έλεγχοι στη λίστα των εμβασμάτων και 159 σε off shore.

 

Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες περιχαρής το σχέδιο για απόδοση των «κλεμμένων» ή των παρανόμων αποκτηθέντων από οικονομικά εγκλήματα σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για σχέδιο αλά «κοινωνικό μέρισμα» που αν και πολυδιαφημίστηκε, παραμένει παγωμένο αφού ακόμη δεν έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια για την απόκτηση του και από άλλους δικαιούχους.

 

Danioliptes.gr